Νέο σύστημα επικοινωνίας θα αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία - Εγκαταλείπει το «αμαρτωλό» TETRA
Καθώς το TETRA δεν είναι ασφαλές και δεν λειτούργησε ποτέ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και πλήρως κρυπτογραφημένου συστήματος.
Το υπάρχον σύστημα επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστό ως TETRA, έχει πλέον χαρακτηριστεί επισφαλές και ξεπερασμένο. Πρόκειται για ένα δίκτυο που εγκαταστάθηκε τη δεκαετία του 2000 και εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται όχι μόνο από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από κρίσιμες υποδομές της χώρας, όπως τα τρένα, το μετρό, τα λιμάνια και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».Το βασικό πρόβλημα με το TETRA είναι ότι, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, διαθέτει σοβαρά κενά ασφαλείας. Ολλανδοί ερευνητές εντόπισαν μία «κερκόπορτα» (backdoor) στον αλγόριθμο κρυπτογράφησης TEA1, η οποία επιτρέπει σε τρίτους να σπάσουν την ασφάλεια των ασυρμάτων μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, ακόμα και με έναν απλό φορητό υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποκλέψουν τις συνομιλίες της αστυνομίας, να τις παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο ή ακόμη και να παρεμβαίνουν στέλνοντας ψευδή σήματα και εντολές.
Οι ίδιοι ερευνητές αποκάλυψαν μια μέθοδο επίθεσης (keystream recovery attack), με την οποία μπορεί κανείς να συλλέξει και να αποκρυπτογραφήσει τις επικοινωνίες σε δεύτερο χρόνο, ή και να γνωρίζει πού βρίσκονται συγκεκριμένες μονάδες της αστυνομίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι σαν να μπορεί κάποιος να δημιουργήσει έναν «χάρτη παρακολούθησης» της αστυνομίας.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα έγινε γνωστό στις ευρωπαϊκές αρχές από τις αρχές του 2022. Η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα στοιχεία, ενημερώθηκε μέσω των ευρωπαϊκών καναλιών ασφαλείας, αλλά για μια τριετία δεν έλαβε μέτρα προστασίας ή αλλαγής του δικτύου
Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση και συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος επικοινωνίας TETRA της Ελληνικής Αστυνομίας είχε η εταιρεία Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών (Predatorgate). Η Krikel – που τέθηκε πρόσφατα σε εκκαθάριση- παρείχε από το 2018 υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης του συστήματος (προ του 2018 το σύστημα TETRAσυντηρούσε μια άλλη εταιρεία του Λαβράνου η Ιονική Τεχνολογική). Παραδόξως, ενώ το 2022, παρότι είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί διεθνώς οι σοβαρές ευπάθειες του TETRA, υπέγραψε νέα σύμβαση με την ΕΛ.ΑΣ. για την κάλυψη περιοχών στον Έβρο και στα ανατολικά νησιά, αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ.
Καθώς το TETRA δεν είναι ασφαλές και δεν λειτούργησε ποτέ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και πλήρως κρυπτογραφημένου συστήματος επικοινωνίας για την ΕΛ.ΑΣ. και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, όπως η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.
Το νέο σύστημα, το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα παρέχει απόλυτη κρυπτογράφηση των συνομιλιών, ώστε να μην είναι δυνατή καμία υποκλοπή, πλήρη κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία και άμεση επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών Σωμάτων, χωρίς να απαιτείται μεσολάβηση μέσω κέντρων ελέγχου.Η νέα τεχνολογία θα βασίζεται σε συνδυασμό διαφορετικών μέσων: δίκτυα κινητής τηλεφωνίας LTE/5G, δορυφορικά σήματα και προηγμένα ψηφιακά υποσυστήματα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «ενιαίο δίκτυο» που θα επιλέγει κάθε φορά το καλύτερο διαθέσιμο σήμα και θα διατηρεί τις επικοινωνίες ασφαλείς και αδιάλειπτες.
Αντί για τους σημερινούς αναλογικούς ασυρμάτους, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των άλλων Σωμάτων θα χρησιμοποιούν συσκευές παρόμοιες με προηγμένα κινητά τηλέφωνα, με δυνατότητα άμεσης αποστολής φωνής, εικόνας και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Το σημαντικότερο είναι ότι το νέο σύστημα θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση κρίσης. Για παράδειγμα, σε μια μεγάλη φωτιά, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι διασώστες θα μπορούν να μιλούν μεταξύ τους άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, με βάση την τοποθεσία τους και τη φύση της επιχείρησης.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments