Η Κατάθεση ενός «Απριλιανού» 58 Χρόνια Μετά – Μαρτυρία Σοκ για την 21η Απριλίου 1967 [foto]
Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που η Δημοκρατία στην Ελλάδα καταλύθηκε με πραξικόπημα, βυθίζοντας τη χώρα σε σκοτεινή επταετία. Στις 21 Απριλίου 1967, αξιωματικοί του στρατού κατέλαβαν την εξουσία, επιβάλλοντας δικτατορία που διήρκεσε έως το 1974.
Σήμερα, το katechacker φέρνει στο φως μια συγκλονιστική κατάθεση που παραμένει καταγεγραμμένη σε επίσημη υπηρεσιακή έρευνα του 1990 από τον τότε αστυνομικό και προανακριτικό υπάλληλο Νικόλαο Καραδήμα. Το θέμα της: «Αποκατάσταση διωχθέντος αξιωματικού του στρατού».
Μετά την πτώση της Χούντας και την επιστροφή της Δημοκρατίας, πολλοί αξιωματικοί απομακρύνθηκαν από το στράτευμα. Ανάμεσά τους και εκείνοι που συμμετείχαν χωρίς τη θέλησή τους στο πραξικόπημα, εκτελώντας απλώς διαταγές υπό τον φόβο στρατοδικείου. Ένας εξ αυτών κατέθεσε την προσωπική του ιστορία σε υπηρεσιακή διαδικασία, που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
Η μαρτυρία
Ο εν λόγω αξιωματικός, που ζούσε αποστρατευμένος, περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς κλήθηκε ξαφνικά να συμμετάσχει σε υποτιθέμενη «άσκηση» με την ονομασία «Προμηθεύς». Όπως κατέθεσε:
«Ήμουν πρωινή υπηρεσία και με κάλεσαν γύρω στη 1 τη νύχτα να παρουσιαστώ στο ΓΕΣ. Εκεί μας είπαν πως θα λάβουμε μέρος σε άσκηση με τον τίτλο "Προμηθεύς". Ο λόχος μου έλαβε εντολές να καταλάβει, εικονικά, κομβικά σημεία. Η διμοιρία μου κατέλαβε τον ΟΤΕ, την ΕΙΡΤ και, ως επικεφαλής, βρέθηκα στη Βουλή.»
Οι εντολές δεν σταματούσαν, και καθώς περνούσε η ώρα χωρίς "λήξη άσκησης", επικοινώνησε με τον διοικητή του τάγματός του, ο οποίος του αποκάλυψε πως δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για πραγματικό πραξικόπημα. Εκείνος αρχικά δεν πίστεψε την πληροφορία.
«Όταν εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ντερτιλής, τότε κατάλαβα ότι πράγματι ήταν πραξικόπημα.»
Ο απόστρατος ζήτησε την αποκατάστασή του, δηλώνοντας πως δεν συμμετείχε συνειδητά στο πραξικόπημα αλλά ακολούθησε εντολές υπό τον φόβο των συνεπειών.
Το ιστορικό πλαίσιο
Μετά το 1974, πολλοί αξιωματικοί αποπέμφθηκαν ως «σταγονίδια» από τον στρατό, ακόμη κι αν η συμμετοχή τους στην 21η Απριλίου έγινε χωρίς βούληση. Μερικοί επιδίωξαν επιστροφή στην ενεργό υπηρεσία, ενώ άλλοι αναζητούσαν απλώς την ηθική αποκατάσταση.
Η κατάθεση αυτή, που καταγράφηκε σε επίσημο έγγραφο (φωτογραφίες του οποίου παρουσιάζονται), είναι μια ακόμη μαρτυρία από τις "σκιασμένες" πλευρές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ρίχνοντας φως στον ανθρώπινο παράγοντα πίσω από τα γεγονότα.
📌 Φωτογραφίες: Από το αρχείο του Νίκου Καραδήμα – Απόστρατος ΕΛ.ΑΣ.,
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments