Η κατάθεση ενός «Απριλιανού»
Εκεί, στα 1995, χρεώθηκα μια διοικητική-ποινική έρευνα, στο πλαίσιο των καθηκόντων μου ως προανακριτικός υπάλληλος. Το θέμα αυτής: «Αποκατάσταση διωχθέντος αξιωματικού του στρατού».
Ως γνωστόν, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, μεταξύ των αξιωματικών που εκδιώχθηκαν από τον στρατό, υπήρξαν και αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 χωρίς δική τους βούληση. Απλά εκτελούσαν διαταγές, καθώς η άρνηση θα τους οδηγούσε σε στρατοδικείο.
Άπαντες οι αξιωματικοί που εκείνη την ημέρα εκτελούσαν υπηρεσία, απομακρύνθηκαν μετά το 1974 – επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή – με συνοπτικές διαδικασίες, ως «σταγονίδια». Για πάνω από μια δεκαετία, αρκετοί εξ αυτών, ενώ είχαν τεθεί σε αποστρατεία, διεξήγαγαν έναν αγώνα αποκατάστασης. Άλλοι ζητούσαν επιστροφή, αν το επέτρεπε η ηλικία τους, κι άλλοι ηθική και νομική δικαίωση.
Μια τέτοια περίπτωση κλήθηκα να διεκπεραιώσω: ένας απόστρατος, κάτοικος της περιοχής όπου υπηρετούσα οργανικά.
Η περιγραφή του, συγκλονιστική. Απαντούσε στα τυποποιημένα ερωτήματα που αναφέρονταν στο διαβιβαστικό του στρατοδικείου: πότε, πού, πώς και γιατί.
Κατά την εξέταση ανέφερε:
«Ήμουν πρωινή υπηρεσία και κλήθηκα περί τη 01:00 τηλεφωνικά να παρουσιαστώ στο ΓΕΣ. Πράγματι παρουσιάστηκα και μας δόθηκε εντολή να συμμετάσχουμε σε μια άσκηση με την κωδική ονομασία "Προμηθεύς".
Ως υπολοχαγός με τον λόχο μου, σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να καταλάβουμε – εικονικά πάντα – ορισμένα κομβικά σημεία. Η πρώτη ομάδα της διμοιρίας μου κατέλαβε τον ΟΤΕ για τον έλεγχο των επικοινωνιών. Η δεύτερη την ΕΙΡΤ. Η τρίτη ομάδα διαμοιράστηκε και ενίσχυσε τις δύο πρώτες. Συνολικά, 30 άνδρες.
Η δεύτερη διμοιρία κατέλαβε τα ανάκτορα, και η τρίτη τη Βουλή των Ελλήνων, όπου ήμουν επικεφαλής.
Ο χρόνος περνούσε, αλλά δεν παίρναμε εντολή αποδέσμευσης, ούτε δήλωση λήξης της άσκησης. Επικοινώνησα με φορητό μαγνητικό τηλέφωνο με τον διοικητή του τάγματός μου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για άσκηση, αλλά για πραξικόπημα, και ότι έπρεπε να παραμείνουμε στις θέσεις μας μέχρι νεωτέρας.
Δεν τον πίστεψα. Νόμιζα πως αστειευόταν.
Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στη Βουλή – την οποία θεωρούσα ότι είχα απλώς "εικονικά" καταλάβει – ο ανώτατος αξιωματικός Νικόλαος Ντερτιλής. Τότε πείστηκα πως όντως πρόκειται για πραξικόπημα.
Γι’ αυτό ζητώ την αποκατάστασή μου...»
Καραδήμας Νικόλαος
Απόστρατος ΕΛ.ΑΣ.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments