Ο πόλεμος στην Ουκρανία- Αυτοί είναι οι άνθρωποι που η Ρωσία δεν κατάφερε να σκοτώσει.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς επιθυμούν να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή, αισθανόμενοι υποχρέωση προς την πατρίδα και τους συντρόφους τους. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω των τραυματισμών τους, η δέσμευσή τους παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, όλοι τους εκφράζουν την επιθυμία να αποσυρθούν από τη στρατιωτική ζωή μόλις ο πόλεμος τελειώσει, επιδιώκοντας μια ειρηνική καθημερινότητα.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που η Ρωσία δεν κατάφερε να σκοτώσει.
Ουκρανοί στρατιώτες που έφτασαν στα πρόθυρα του θανάτου αφού έχασαν άκρα από τον στρατό εισβολής της Ρωσίας, επιστρέφουν τώρα στην πρώτη γραμμή, εξοπλισμένοι με προσθετικά μέλη και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουν τη χώρα τους.
Ο 38χρονος Αντρίι Ρουμπλιούκ, που έχασε και τα δύο του χέρια και το αριστερό του πόδι μετά από ρωσική έκρηξη, είναι ένας από τους πολλούς ακρωτηριασμένους στρατιώτες που εθελοντικά επέστρεψαν στην υπηρεσία για να σταματήσουν τις αυξανόμενες ρωσικές προελάσεις στην Ουκρανία.
Ο Αντρίι Σερχιέιεφ βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή, έχοντας ένα προσθετικό πόδι, καθώς εργάζεται για την εξουδετέρωση μη εκραγέντων βομβών στο Ντονέτσκ.
Εξοπλισμένος με προσθετικά μέλη, συμπεριλαμβανομένων γάντζων αντί για δάχτυλα, ο Ρουμπλιούκ μοιράζει πλέον τον χρόνο του μεταξύ της εκπαίδευσης νέων στρατιωτών και της παρακολούθησης των ρωσικών drones.
Με κινητήρια δύναμη την αποφασιστικότητα και το καθήκον, ο Ρουμπλιούκ δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του, εφόσον η εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει κάποιον άλλον να αποφύγει το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα.
«Είναι μια εμπειρία που δεν θα ευχόσουν σε κανέναν», είπε.
Ο Λεονίντ Λόμπτσουκ είναι ένας από τους πολλούς ακρωτηριασμένους στρατιώτες που εθελοντικά επέστρεψαν στην πρώτη γραμμή.
Ο Μαξίμ Βισότσκι, 42 ετών, είναι ένας ακόμη στρατιώτης που έχασε το αριστερό του πόδι από ρωσική νάρκη το 2023. Επέστρεψε στο μέτωπο την περασμένη άνοιξη και πλέον ηγείται μιας ομάδας που χειρίζεται drones με εκρηκτικά σε νυχτερινές αποστολές, οι οποίες πλήττουν τακτικά ρωσικές θέσεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Κρεμλίνου.
«Πρέπει να βγεις από αυτό όχι ως κάποιος που καταστράφηκε από τον πόλεμο και εγκαταλείφθηκε, αλλά ως κάποιος που προσπάθησαν να σπάσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν», δήλωσε ο Βισότσκι για την επιστροφή του στον στρατό.Ο αρχίατρος και στρατιωτικός διασώστης, λοχαγός Ολεξάντρ Πουζίκοφ, μετά την αποκατάστασή του, υπηρετεί πλέον ως ψυχολόγος για τους συμπολεμιστές του.
Η Ουκρανία έχει περίπου 380.000 τραυματίες στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να επανενταχθούν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.
«Επέστρεψες, απέδειξες ότι μπορείς ακόμα να προσφέρεις κάτι, και θα αποχωρήσεις μόνο όταν το αποφασίσεις εσύ», λέει ο Βισότσκι.
Παρά την επιθυμία τους να πολεμήσουν, κανείς από αυτούς τους στρατιώτες δεν σκοπεύει να πεθάνει. Όλοι ελπίζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις επιτευχθεί η ειρήνη και η Ουκρανία είναι οριστικά ασφαλής από τη ρωσική επιθετικότητα.
Ο 34χρονος Ολεξάντρ Ζαλίνσκι ονειρεύεται να ανοίξει ένα μπαρ στην πατρίδα του, το οποίο σχεδιάζει να ονομάσει «Ακρωτηριασμένη Συνείδηση», ως αναφορά στη δοκιμασία του.
Ο Ζαλίνσκι ήταν ο μοναδικός επιζών μιας λόχου πεζικού που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το φθινόπωρο του 2023, χάνοντας το χέρι του. Κατάφερε να περπατήσει για χιλιόμετρα μέχρι το σημείο εκκένωσης, αιμορραγώντας, με μοναδικό κίνητρο να δει ξανά την οικογένειά του.
Αδυνατώντας να επανενταχθεί στο πεζικό, πλέον αξιολογεί αποστολές για τον λόχο του και σχεδιάζει τις ασφαλέστερες διαδρομές εκκένωσης για τους συμπολεμιστές του.
«Το να πολεμάς με χέρια και πόδια είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Το να πολεμάς χωρίς αυτά—αυτό είναι πρόκληση», δήλωσε ο Ρουμπλιούκ στο Associated Press.
«Μόνο όσοι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις ξεπερνούν είναι πραγματικά ζωντανοί», πρόσθεσε.
Πολλές από τις ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν τουλάχιστον έναν στρατιώτη ακρωτηριασμένο σε ενεργό υπηρεσία, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 380.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου, ο οποίος μπήκε πλέον στον τρίτο χρόνο του.
Με τη ρωσική εισβολή να έχει καταλάβει σχεδόν το 20% της Ουκρανίας, οι τραυματίες βετεράνοι νιώθουν ανήσυχοι στα νοσοκομειακά κρεβάτια, γνωρίζοντας ότι οι συμπολεμιστές τους συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πατρίδα τους.
Ο Ρουμπλιούκ, ο οποίος είχε κηρυχθεί κλινικά νεκρός μετά από ρωσική επίθεση το πρώτο έτος του πολέμου, ήταν από τους στρατιώτες που βιάστηκαν να ολοκληρώσουν την αποκατάστασή τους για να επιστρέψουν στη μάχη. Πλέον υπηρετεί στις ειδικές δυνάμεις ως ανώτερος λοχίας στη μονάδα πληροφοριών Artan.
Ο Σεργκίι Ποζνιάκ συνεχίζει να υπηρετεί ως διοικητής ουκρανικής μονάδας ελεύθερων σκοπευτών, παρά το γεγονός ότι έχασε το πόδι του από ρωσική νάρκη.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments