Απόφαση ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές φόρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου που υπηρέτησαν στο εξωτερικό

 


Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκανε δεκτή ενδικοφανή προσφυγή αστυνομικού, στον οποίο διατάχθηκε η επιστροφή φόρου που είχε παρακρατηθεί για το επίδομα αλλοδαπής.

Στη ρητή αναγνώριση ότι το επίδομα αλλοδαπής έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν συνιστά φορολογητέο εισόδημα προχώρησε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με απόφασή της, η οποία κρίνεται χρήσιμη για δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λοιπούς εργαζόμενους που υπηρέτησαν στο εξωτερικό. Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για επιστροφές φόρων, ακόμη και με τόκο, σε περιπτώσεις όπου υπήρξε παρακράτηση φόρου για το συγκεκριμένο επίδομα.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκανε δεκτή ενδικοφανή προσφυγή αστυνομικού, στον οποίο διατάχθηκε η επιστροφή ποσού που είχε παρακρατηθεί ως φόρος εισοδήματος για το επίδομα αλλοδαπής που του καταβλήθηκε στο πλαίσιο υπηρεσίας του σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ. Ο προσφεύγων είχε υποβάλει, στα τέλη του 2023, τροποποιητική δήλωση, δηλώνοντας αναδρομικά προσαύξηση του επιδόματος λόγω βαθμολογικής διαφοράς, με βάση απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Ταυτόχρονα είχε δηλώσει και την παρακράτηση φόρου 15%.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2024 υπέβαλε αίτηση ανάκλησης της δήλωσης και επιστροφής του φόρου, με το σκεπτικό ότι το επίδομα αλλοδαπής, λόγω του αποζημιωτικού του χαρακτήρα, δεν υπόκειται σε φορολόγηση. Η τοπική ΔΟΥ απέρριψε το αίτημα, αλλά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ανέτρεψε την απόφαση, δικαιώνοντας τον προσφεύγοντα.

Η απόφαση στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπ’ αριθμόν 1840/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ορίζει ότι το επίδομα αλλοδαπής αποσκοπεί στην κάλυψη αυξημένων δαπανών διαβίωσης στο εξωτερικό και συνεπώς δεν συνιστά εισόδημα κατά την έννοια της φορολογικής νομοθεσίας.

Κατά συνέπεια, η ΑΑΔΕ έκρινε ότι η αξίωση επιστροφής του φόρου είναι νόμιμη και εντός των προθεσμιών, ενώ αποδέχθηκε και την έντοκη επιστροφή του ποσού, καθώς η φορολογική διοίκηση υποχρεούται σε καταβολή τόκων εφόσον η επιστροφή καθυστερεί πέραν των 90 ημερών από την αίτηση του φορολογουμένου.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για σειρά παρόμοιων υποθέσεων, προσφέροντας στους εργαζόμενους του Δημοσίου που υπηρέτησαν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να αξιώσουν επιστροφή φόρων που παρακρατήθηκαν για το ίδιο επίδομα.

dnews.gr 

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2429000647722854562

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Προτεινομενη αναρτηση

Τ.Δ.Ε.Ε. Νέας Σμύρνης: Το φιλότιμο των αστυνομικών περισσεύει!

  Ως μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών και αντιπρόσωποι στην ΠΟΑΣΥ, επισκεφτήκαμε τους συναδέλφους μας σε μια ακόμα Υπηρεσία της Α...

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item