Τα σούπερ όπλα στο νέο εξοπλιστικό και η Ελληνική αμυντική βιομηχανία
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην αμυντική της ιστορία, θέτοντας σε εφαρμογή έναν πολυετή εξοπλιστικό σχεδιασμό που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Υπό το γενικότερο όραμα της «Ατζέντας 2030», η κυβέρνηση δρομολογεί μια στρατηγική επένδυση ύψους 25 έως 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2025-2037, σηματοδοτώντας την απαρχή ενός ιστορικού εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, περιέγραψε το νέο πλάνο ως τη σημαντικότερη αμυντική ανασυγκρότηση των τελευταίων δεκαετιών, τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός «πυραυλικού τείχους» στο Αιγαίο – μια φράση που συνοψίζει την πρόθεση για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η νέα στρατηγική δεν αφορά μόνο στην απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά στηρίζει ενεργά και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ενώ διαμορφώνει ένα μακροπρόθεσμο και συνεκτικό πλαίσιο εξοπλιστικού σχεδιασμού. Σε αντίθεση με την πρακτική των αποσπασματικών αγορών του παρελθόντος, η κυβέρνηση υιοθετεί πλέον ένα μοντέλο που στηρίζεται στη βιωσιμότητα, την προγραμματισμένη επένδυση και την ενίσχυση της εθνικής παραγωγικής βάσης στον τομέα της άμυνας.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα – Οι βασικοί πυλώνες
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής και τα βασικά στρατηγικά οπλικά συστήματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα:
- Αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα: «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» αποτελεί το νέο πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της Ελλάδας, εμπνευσμένο από το ισραηλινό μοντέλο. Θα καλύπτει πέντε επίπεδα άμυνας: αντι-drone, αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό και ανθυποβρυχιακό. Η υλοποίηση του συστήματος θα γίνει με τη συνεργασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και ισραηλινών εταιρειών, αλλά και της γερμανικής Diehl, με συνολικό κόστος πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Πολεμική Αεροπορία
- Απόκτηση 20+20 μαχητικών F-35A Lightning II: Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για την απόκτηση 20 μαχητικών F-35A, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 20. Η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών αναμένεται το 2028, με πλήρη επιχειρησιακή ένταξη έως το 2030.
- Αναβάθμιση 38 F-16 Block 50 σε επίπεδο Viper: Στόχος είναι η ομογενοποίηση του στόλου των F-16, με την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο Viper, ώστε να δημιουργηθεί ένας συμπαγής στόλος 120 μαχητικών του ίδιου τύπου. Όσον αφορά την αναβάθμιση των 82 F-16 Block 52 και 52+ αυτή προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.
Πολεμικό Ναυτικό
- Τελευταίο απόκτημα είναι οι 16 πύραυλοι Exocet MM-40 Block 3C, η υπογραφή της σύμβασής τους έγινε τη Μ. Δευτέρα και είναι ακόμα πιο εξελιγμένη εκδοχή των Exocet Block 2 και Block 3 που χρησιμοποιούν οι πυραυλάκατοι τύπου Super Vita, κλάσης Ρουσσέν. Οι MM-40 Block 3C είναι πιο ανθεκτικοί σε συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και χρησιμοποιούν πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου. Πρόκειται για έκδοση η οποία τέθηκε σε υπηρεσία από το γαλλικό ναυτικό μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτούς θα έχουν οι νέες φρεγάτες Belharra. Επίσης την αεροπορική του εκδοχή χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η Πολεμική Αεροπορία στα Mirage 2000 αλλά και τα Rafale.
- Τέταρτη φρεγάτα FDI Belharra: Η Ελλάδα αποφάσισε την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας FDI Belharra, με το όνομα «Θεμιστοκλής», καθώς και την προμήθεια των όπλων στρατηγικής κρούσης SCALP NAVAL. Ο Scalp Naval είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους τύπου Cruise που μπορεί να πλήξει στόχους, όπως θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας, σε μεγάλο βάθος, ακόμη και άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
- Αναβάθμιση φρεγατών MEKO: Προβλέπεται η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης ΥΔΡΑ. Η αναβάθμιση θα επικεντρωθεί βασικά στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων.
- Νέα υποβρύχια: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων
- Constellation και ευρωκορβέτα: Η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των φρεγατών των ΗΠΑ Constellation αλλά και της ευρωκορβέτας.
Νέες τεχνολογίες και αμυντικά συστήματα
- Μη επανδρωμένα οχήματα (UAVs και UGVs): Προβλέπεται η σχεδίαση και παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων για χρήση σε στεριά, θάλασσα, αέρα και υποβρύχια, καθώς και η κατασκευή συστημάτων drones και αντι-drones.
- Δορυφορικά και επικοινωνιακά συστήματα: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση ενός δορυφόρου επικοινωνιών, καθώς και την αναβάθμιση των ιπτάμενων ραντάρ και την απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού
Στρατός Ξηράς
Ο Στρατός Ξηράς θα αποκτήσει νέα τεθωρακισμένα οχήματα, εκσυγχρονισμένα άρματα και προηγμένα πυραυλικά και UAV συστήματα, ενσωματώνοντας στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου και δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων αλλά και τη νέα στολή του μαχητή.
Επίσης σχεδόν κλεισμένη είναι η συμφωνία για την αγορά 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS από το Ισραήλ, ενώ πέρασε από το ΚΥΣΕΑ η απόκτηση των καμικάζι drones Switchblade 300 και 600 από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα η Lockheed Martin έχει κάνει πρόταση που αφορά την αναβάθμιση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS M270A0 σε διαμόρφωση M270A2, ενώ υπάρχει εναλλακτική προσφορά για αντικατάστασή τους από συστήματα HIMARS
Η επιστροφή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την αναζωογόνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που επί δεκαετίες έπαιζε συμπληρωματικό ή και παθητικό ρόλο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει πως κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει χωρίς εγχώρια συμμετοχή.
Η επίσημη κυβερνητική δέσμευση προβλέπει ότι τουλάχιστον 25% κάθε εξοπλιστικού συμβολαίου θα πρέπει να αναλαμβάνεται από ελληνικές εταιρείες, είτε μέσω συμπαραγωγής, είτε μέσω υπεργολαβίας ή μεταφοράς τεχνογνωσίας. Ο στόχος είναι να ανέβει η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το σημερινό 0,6 - 0,7% στο 1,5% έως το 2030.
Το νέο 12ετές εξοπλιστικό δεν είναι απλώς μια στρατιωτική επένδυση. Είναι μια στρατηγική επιλογή με διπλό αποτύπωμα: ασφάλεια και ανάπτυξη. Σε μια εποχή γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει όχι μόνο ισχυρότερη στρατιωτικά, αλλά και παραγωγός τεχνολογίας και καινοτομίας.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments