Γιάννης Ραχωβίτσας: Ο «πατέρας» της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ αποκαλύπτει – Η αθέατη ιστορία πίσω από τις πιο εμβληματικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.


Μια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην Υπαρχηγός, κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ίδρυσης των εμβληματικών ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, αλλά και της επιχειρησιακής του πορείας στη Δίωξη Ναρκωτικών. Ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πιο σημαντικές τομές στην επιχειρησιακή δράση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ μετέπειτα συνεργάστηκε και με τη DEA.

Καλεσμένος στην εκπομπή  Beyond Podcast του Δημήτρη Μπαλτάκου, ο κ. Ραχωβίτσας εξήγησε πώς, μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 και την εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή, κρίθηκε απαραίτητη η ίδρυση ευέλικτων αστυνομικών μονάδων. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα  για τη ΔΕΛΤΑ – μια ομάδα ταχείας επέμβασης με δίκυκλα, συγκροτημένη αρχικά από 300 αστυνομικούς κάτω των 35 ετών, επιλεγμένους από 10.000 συναδέλφους τους.

«Ήταν ανάγκη να έχουμε κάτι που να φτάνει πιο γρήγορα από τις κλασικές δυνάμεις. Τα παπάκια ήταν ιδανικά: μικρά, ευέλικτα και ανθεκτικά», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Η ΔΙΑΣ ήρθε ως συνέχεια της ΔΕΛΤΑ. Όπως ανέφερε, σχεδιάστηκε για να καλύψει όλη την Αττική, με 2.400 αστυνομικούς, 176 τομείς και τριμελείς ομάδες σε δύο δίκυκλα. Στόχος: η άμεση ανταπόκριση εντός 3-5 λεπτών και η επιχειρησιακή εξοικείωση των αστυνομικών με τη γειτονιά τους. Η φιλοσοφία; Σταθερότητα, επαγγελματισμός και αποκλειστική δράση στο πεδίο του εγκλήματος – χωρίς τροχονομικά ή άλλα καθήκοντα.

Ο κ. Ραχωβίτσας μίλησε και για τη δυσκολία στην αρχική αποδοχή αυτών των ομάδων, τη σημασία της πειθαρχίας, καθώς και για το ρόλο των πολιτικών ηγεσιών στην ίδρυση αλλά και την κατάργηση ή επανασύστασή τους (όπως στην περίπτωση της ΔΕΛΤΑ που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε ως «ΔΡΑΣΗ» από τη ΝΔ).

Αναφέρθηκε επίσης σε προσωπικές επιχειρησιακές του εμπειρίες στη Δίωξη Ναρκωτικών, στα Ζωνιανά, στη σκοποβολή και στην ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των αστυνομικών, επισημαίνοντας τα ελλείμματα στον τομέα αυτό σήμερα.

«Η ΔΙΑΣ είναι ένα εργαλείο ασφάλειας. Αν δεν την είχαμε, θα έπρεπε να την ξανασχεδιάσουμε από την αρχή», ανέφερε με νόημα.

Η πλήρης συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο βίντεο που ακολουθεί και αξίζει να την παρακολουθήσει κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για τον ρόλο της αστυνομίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Related

TOP NEWS 3515819465171337163

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item