Κατερίνα Φραγκάκη: Πώς υπολογίζονται τα επιτόκια στον Νόμο Κατσέλη Τι θα αλλάξει με την Απόφαση του Αρείου Πάγου.

 


Ο νόμος Κατσέλη, θεσπίστηκε με σκοπό την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και ιδιαίτερα της κύριας κατοικίας τους. Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν στην εφαρμογή του είναι ο τρόπος υπολογισμού του επιτοκίου στις δόσεις που ορίζει το δικαστήριο για την αποπληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών. Η αμφισημία της διατύπωσης του νόμου δημιούργησε δύο αντίθετες ερμηνείες, μία εκ μέρους των τραπεζών και μία εκ μέρους των δανειοληπτών, οι οποίες κατέληξαν να διαμορφώνουν αντικρουόμενη νομολογία.

Πρόσφατα, η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία έπρεπε να αποφασίσει αν το επιτόκιο υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της οφειλής ή μόνο στη μηνιαία δόση. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο σε χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, καθώς επηρεάζει το ύψος των δόσεων και τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Το άρθρο 9 §2 του ν. 3869/2010 προβλέπει ότι, για να διασωθεί η κύρια κατοικία του οφειλέτη, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μηνιαίες καταβολές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως 20 έτη, οι οποίες είναι «έντοκες, χωρίς ανατοκισμό». Το επιτόκιο που εφαρμόζεται είναι το ισχύον επιτόκιο ενήμερης οφειλής με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με τα στατιστικά δελτία της Τράπεζας της Ελλάδος, και προσαρμόζεται με το επιτόκιο αναφοράς των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, υπήρξαν δύο αντικρουόμενες ερμηνείες για το πώς ακριβώς υπολογίζεται το επιτόκιο:

  •            Προσέγγιση των πιστωτών: Ο τόκος υπολογίζεται στο συνολικό υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερες μηνιαίες δόσεις, αφού ο οφειλέτης πληρώνει τόκους στο υπόλοιπο της ρύθμισης κάθε μήνα.
  •            Προσέγγιση των δανειοληπτών: Ο τόκος υπολογίζεται μόνο στη μηνιαία δόση που καταβάλλεται και όχι στο συνολικό κεφάλαιο, διατηρώντας έτσι τις δόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Η διαφοροποίηση αυτή οδήγησε σε διαφορετικές αποφάσεις από τα δικαστήρια, γεγονός που δημιούργησε αβεβαιότητα και ανάγκη ενιαίας νομολογιακής αντιμετώπισης.

Τι θα αλλάξει  με την Απόφαση του Αρείου Πάγου

Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 27 Φεβρουαρίου 2025, μετά από προδικαστικό ερώτημα του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων. Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει αν ο υπολογισμός του επιτοκίου πρέπει να γίνεται στο συνολικό ρυθμισμένο κεφάλαιο ή αποκλειστικά στη μηνιαία δόση.

Μετά από έντονη νομική αντιπαράθεση μεταξύ των τραπεζών και των δικηγόρων των δανειοληπτών, η απόφαση είναι πιθανό να ταχθεί  υπέρ της δεύτερης προσέγγισης μετά την πρόταση της Εισαγγελέως. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει αν   ο τόκος πρέπει να υπολογίζεται στη μηνιαία δόση και όχι στο συνολικό ποσό της ρύθμισης. Το σκεπτικότης πρότασης βασίζεται:

1.    Στη γραμματική διατύπωση του άρθρου 9§2, που αναφέρει ότι οι δόσεις είναι «έντοκες χωρίς ανατοκισμό».

2.    Στον σκοπό του νόμου Κατσέλη, ο οποίος είναι η οικονομική ελάφρυνση του οφειλέτη και η διατήρηση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

3.    Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς η λύση αυτή θα διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων του πιστωτή και της δυνατότητας του δανειολήπτη να αποπληρώσει το χρέος του.

Η Εισήγηση της Γεωργίας Αδειλίνη και το Νέο Πλαίσιο

Η εισήγηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Η ίδια τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των δανειοληπτών, τονίζοντας ότι η πρακτική των τραπεζών να υπολογίζουν τόκο στο συνολικό κεφάλαιο οδηγεί σε υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση, υπονομεύοντας τον σκοπό του νόμου.

Η εισήγησή της δημιούργησε ένα σαφές ερμηνευτικό προηγούμενο, το οποίο  είναι υπερ της άποψης των δανειοληπτών .

Επιπτώσεις για τους Δανειολήπτες – Τι να Αναμένουν και Τι Πρέπει να Κάνουν

Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έχει άμεσες και σημαντικές συνέπειες για τους δανειολήπτες εφόσον γίνει δεκτή η δεύτερη άποψη θα υπάρξει :

  •            Σταθεροποίηση των δόσεων: Οι δανειολήπτες μπορούν να αναμένουν ότι η μηνιαία δόση τους δεν θα αυξηθεί δυσανάλογα.
  •            Αναδρομικός επανυπολογισμός: Όσοι έχουν πληρώσει επιπλέον τόκους λόγω λάθος εφαρμογής των επιτοκίων μπορούν να απαιτήσουν συμψηφισμό ή επιστροφή ποσών.
  •            Προστασία από καταγγελίες ρυθμίσεων: Οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να ακυρώσουν αυθαίρετα τη ρύθμιση λόγω ανεξέλεγκτης αύξησης των δόσεων.
  •            Νομική βάση για διεκδικήσεις: Οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφύγουν νομικά αν οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τη νέα απόφαση.

Η απόφαση αυτή εφόσον βασιστεί στην πρόταση της Εισαγγελέως  θα αποτελέσει  μια μεγάλη νίκη για τους δανειολήπτες, καθώς θα αποσαφηνίζει οριστικά τον τρόπο υπολογισμού των τόκων, διασφαλίζοντας την οικονομική τους προστασία. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση οι οφειλέτες θα πρέπει να ελέγχουν αν οι δόσεις τους υπολογίζονται σωστά και θα  διεκδικούν τυχόν αδικίες μέσω των δικηγόρων τους.

*Της Κατερίνας Φραγκάκη, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

 dikastiko.gr

Related

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 1389865634615980245

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item