Εθνική Πινακοθήκη: Ελεύθερος και αμετανόητος ο βουλευτής της Νίκης
Ελεύθερος αφέθηκε ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος που σε κατάσταση αμόκ βανδάλισε έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη.
«Υπερασπίζομαι την Παναγία, το Χριστό και την Ελλάδα μου», ισχυρίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ο Νίκος Παπαδόπουλος.
Σοκ και αντιδράσεις προκάλεσε η εισβολή του βουλευτή του κόμματος ΝΙΚΗ, Νίκου Παπαδόπουλου, στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο βουλευτής προκάλεσε φθορές σε έργα τέχνης, σπάζοντας προθήκες, ενώ φώναζε πως προσβάλλουν τη Χριστιανική θρησκεία. Οι αστυνομικοί τον κράτησαν εντός του χώρου, προτού αφεθεί ελεύθερος, με τη δικογραφία να αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή.
«Πρόκειται για μία βέβηλη έκθεση που προσβάλλει την Ορθόδοξη πίστη και προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα», δήλωσε αργότερα ο βουλευτής.
Οι ώρες κράτησης και η νομική διάσταση
Για έξι ώρες ο βουλευτής παρέμεινε στο υπόγειο της Πινακοθήκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση τους τελευταίους 1,5 μήνα. Εκεί τον επισκέφθηκαν υποστηρικτές του, βουλευτές, η σύζυγός του και ο δικηγόρος του, ο οποίος δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά, καταγγέλλοντας την παράνομη κράτησή του, καθώς –όπως ισχυρίστηκε– δεν του επιτράπηκε καμία επίσκεψη κατά τη διάρκεια της παραμονής του.
Στο νομικό πεδίο, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και από εκεί στη Βουλή, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή. Ο ίδιος υποστήριξε πως είχε επιχειρήσει να ενημερώσει τις αρχές με άλλους τρόπους, προκειμένου να σταματήσει η «βέβηλη» αυτή έκθεση.
Αντιδράσεις και δηλώσεις
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες συζητήσεις, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης να συνεδριάζει εκτάκτως. Η Πινακοθήκη ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της, καθώς οι ζημιές βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Ο ίδιος ο βουλευτής χαρακτήρισε την πράξη του ως «ακτιβιστική αντίδραση απέναντι στην προσβολή των ιερών του Γένους». «Ξεκρέμασα τέσσερις εικόνες, τέσσερις βέβηλες εικόνες. Δύο από αυτές έσπασαν κατά λάθος όταν γύρισα. Δεν έκανα τίποτα άλλο», δήλωσε.
Σε παλαιότερη ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, είχε αναφερθεί στην έκθεση, καταγγέλλοντας πως «στην Εθνική Πινακοθήκη υβρίζονται βάναυσα οι ιερές εικόνες των Ορθοδόξων πιστών».
Τα έργα που προκάλεσαν την οργή του εκτίθενται στην έκθεση «Η σαγήνη του αλλόκοτου», με θέμα τη σύγχρονη εικονογραφία. Μεταξύ αυτών, ένα ακολουθεί την απεικόνιση της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και ένα του Αγίου Γεωργίου πάνω στο άλογο.
Η σύζυγος του βουλευτή, Ευανθία Καλαϊζίδου, δήλωσε: «Σαν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοια μορφή τέχνης. Καταδικάζω τη βία, αλλά κάποτε πρέπει να μπει ένα μέτρο».
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαος Βρεττός, σχολίασε: «Ένας βουλευτής έκανε μια ακτιβιστική δράση απέναντι σε κάτι που προσβάλλει τα ιερά του Γένους, όμως κάποιοι θέλησαν να το μεγιστοποιήσουν».
Η θέση του κόμματος ΝΙΚΗ
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΝΙΚΗ τόνισε πως «έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της σε έργα που βλασφημούν τα όσια και ιερά της πίστης», προσθέτοντας πως «η Παναγία είναι ζωγραφισμένη στην καρδιά του ελληνικού λαού». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «ο βουλευτής έδρασε αυτοβούλως» και ότι η αρχή του κόμματος είναι πως η αντίδραση απέναντι σε τέτοιες πράξεις πρέπει να εκφράζεται «σε θεσμικό πλαίσιο, κοινοβουλευτικά και με κάθε νόμιμο μέσο».
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και των πολιτικών κομμάτων
Το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε πως «ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας», τονίζοντας πως λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς.
Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, σχολίασε: «Απορώ πώς κάποιος που πιστεύει στην Ορθοδοξία θεωρεί πως αυτό είναι κάτι που υπαγορεύει η πίστη του».
Ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «Η Ορθοδοξία ήταν διαχρονικά ενάντια στη βία. Η πράξη του βουλευτή είναι καταδικαστέα».
Η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά δήλωσε: «Η πολιτιστική ταυτότητα μιας χώρας δεν μπορεί να προσβάλλεται από έναν βουλευτή».
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments