Ανησυχία για τη φημολογούμενη συγχώνευση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων με επικουρικό ταμείο
Ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους του Δημοσίου η φημολογούμενη συγχώνευση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με επικουρικό ταμείο, όπως το ΤΕΑΔΥ. Δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους μερισματούχους του Ταμείου.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται και σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τη βασιμότητα των σεναρίων αυτών. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το ΜΤΠΥ είναι ένα ειδικό Ταμείο του Κράτους, στο οποίο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των μετόχων του και σε ίδιους πόρους. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Ταμείο διαθέτει οικονομική αυτοδυναμία και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι βουλευτές θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το Υπουργείο εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς του Ταμείου και αν πράγματι υπάρχει σχέδιο συγχώνευσής του με άλλο επικουρικό ταμείο. Επισημαίνουν, επίσης, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις τελικές απολαβές των 304.507 μερισματούχων του ΜΤΠΥ, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Τονίζεται, επιπλέον, ότι η πιθανή συγχώνευση του ΜΤΠΥ με επικουρικό ταμείο θα απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την εν λόγω διαδικασία. Η αντιπολίτευση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για μια ενδεχόμενη απόφαση που θα μπορούσε να πλήξει ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια.
Η ερώτηση κατατέθηκε από 12 βουλευτές, μεταξύ των οποίων η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Διονύσης Καλαματιανός, η Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Γεώργιος Παπαηλιού, ο Νικόλαος Παππάς, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Γεώργιος Ψυχογιός.
Αναμένονται οι απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με το εάν οι φήμες περί συγχώνευσης έχουν κάποια βάση και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων.
Αναλυτικά η ερώτηση
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Πόσο απέχουν από την αλήθεια τα σενάρια περί συγχώνευσης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων με Επικουρικό ταμείο;"
Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, μετά από "διαρροές" που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μέσω δημοσιευμάτων (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/467816_ekpaideytikoi-dimosioi-ypalliloi-i-syntaxi-kai-efapax-me-30-35-kai-40-hronia, https://www.thraki.com.gr/syntaxioychoi-dimosioy-xanthis-agonia-gia-to-endechomeno-sygchoneysis-toy-metochikoy-tameioy-me-to-xepsychismeno-teady/, κα.), και κάνουν λόγο για σενάρια συγχώνευσης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, με κάποιο Επικουρικό Ταμείο (πχ. πολύς λόγος γίνεται για το ΤΕΑΔΥ).
Μετά τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς το ΜΤΠΥ είναι μια ειδική περίπτωση Ταμείου. Δεν πρόκειται για φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά για ένα ειδικό Ταμείο του Κράτους στο οποίο μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου- ως μέτοχοι- και στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές-καταθέσεις τους αλλά και σε ίδιους πόρους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 παρ. 2 του Ν.2227/1994, έχει εξαιρεθεί ρητά από τον συνταξιοδοτικό νόμο 2984/1992, ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης φύσης του. Τέλος, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΝΣΚ (58/2013), η οποία αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΜΤΠΥ, "…όπως προκύπτει και από 1 του Π.Δ. 422/1981 και την παρ.1 του άρθρου 19 του Ν.2386/1996,όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.5 του άρθρου 12 του Ν. 2443/1996,στο οποίο μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, έχει οικονομική αυτοδυναμία και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά στηρίζεται στις καταθέσεις των μετόχων του και σε ίδιους πόρους (εισηγητική έκθεση του ανωτέρω νόμου, γνωμοδότηση ΝΣΚ 200/2008 και247/2008) επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί ότι οι καταθέσεις των μετόχων δεν αποτελούν ασφαλιστική εισφορά αλλά συμμετοχή στα κεφάλαια του Ταμείου...".
Επειδή τα Ταμεία, πέρα του οδοστρωτήρα του PSI, έχουν ήδη βιώσει πολλές "παρεμβάσεις" μέχρι στιγμής, στο όνομα είτε των Μνημονίων, είτε της "ορθολογικότερης" διαχείρισης και δήθεν διάσωσης του Ασφαλιστικού,
Επειδή για να υπάρξει μια τέτοιου είδους σχεδιαζόμενη ενέργεια, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, καθώς με τα ως τώρα νομικά δεδομένα το ΜΤΠΥ δεν μπορεί ούτε να συγχωνευτεί, ούτε να αποτελέσει για ακόμα μία φορά "θύμα" υφαρπαγής της ακίνητης περιουσίας του και των αποθεματικών του, τα οποία και ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους- μερισματούχους.
Επειδή οι πληροφορίες που μεταφέρουν τα δημοσιεύματα πρόκειται να οδηγήσουν σε μεγάλες μειώσεις στις τελικές απολαβές 304.507 μερισματούχων του Ταμείου,
Επειδή ενδεχόμενη συγχώνευση των ταμείων σημαίνει επιπλέον συρρίκνωση των ήδη χαμηλών εισοδημάτων των συνταξιούχων του δημοσίου
Επειδή οι συνταξιούχοι της χώρας μας δεν έχουν άλλα περιθώρια για πλιάτσικα στα Ταμεία τους και για μειώσεις των συντάξεών τους,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
1. Είναι το δημοσίευμα προάγγελος αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων;
2. Σε ποια νομική βάση μπορεί να συγχωνευτεί ένα Ειδικό Ταμείο του Κράτους με ένα Επικουρικό Ταμείο;
3. Αν ισχύουν τελικά τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, πώς προέκυψε η ανάγκη συγχώνευσης των συγκεκριμένων ταμείων και πως απαντούν στις αιτιάσεις των συνταξιούχων που αναφέρουν πως πρόκειται για μια ενέργεια που θα οδηγήσει σε μια ακόμη μείωση των συντάξεών τους;
Οι ερωτώσες βουλεύτριες και οι ερωτώντες βουλευτές
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments