Αιτήματα συνταξιούχων Σωμάτων Ασφαλείας: Ζητούν δράση από την ΠΟΑΣΑ

 


Η νέα διοίκηση της ΠΟΑΣΑ βρίσκεται ήδη στον 5ο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της. Οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας ανησυχούν για την αδράνεια του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της, και σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε ερωτήματα τόσο από συνταξιούχους όσο και από μελλοντικούς, που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης.

 Σταχυολογήσαμε μερικά από τα ερωτήματα αυτά και προσθέσαμε αρκετά ακόμη, βασισμένα στην εμπειρία μας από την ενασχόλησή μας με τα θέματα των συνταξιούχων.

Ερωτάται το διοικητικό συμβούλιο, αρχικά, αν γνωρίζει τα θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους και, στη συνέχεια, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή προγραμματίζονται για το μέλλον. Διότι, πέρα από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, τις εκφωνήσεις επικήδειων λόγων και την κατάθεση στεφάνων, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ουσιαστική ενέργεια για την επίλυση των προβλημάτων στον διοικητικό απολογισμό τους, γεγονός που αποτελεί κοινή διαπίστωση πολλών από εμάς. Προφανώς, γνωρίζουν οι ίδιοι ότι το μεγαλύτερο χαράτσι που επιβάλλεται σήμερα είναι η ΕΑΣ.

 Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία υπερβαίνει ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ, τον θεωρούμενο μεγαλύτερο φόρο. Για να ακριβολογούμε, η ΕΑΣ, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, κοστολογείται στο υπερτριπλάσιο του ΕΝΦΙΑ. Τα ποσοστά επιβολής είναι εξαντλητικά, κοστοβόρα και πολλαπλασιάζονται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο με οποιαδήποτε αύξηση, ακόμη και μικρών ποσών, όπως 20 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση του 2024 ήταν, στην πραγματικότητα, στάχτη στα μάτια, καθώς ήδη από το προηγούμενο έτος οι περισσότεροι συνταξιούχοι είχαν αλλάξει κλίμακα.

Καμία κοινωνική τάξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των τριών Μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης (κορωνοϊός), δεν υπήρξε περισσότερο πληττόμενη από αυτή των συνταξιούχων. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση των αριθμών από τον καθηγητή εργατικού δικαίου, κ. Αλέξη Μητρόπουλο, οι συνταξιούχοι της χώρας μας έχασαν πάνω από 130 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-2024 (βλέπε φύλλο 151/30-11-2024 στην «Εφημερίδα όλων των συνταξιούχων 60+»).

 Και τώρα, ενώ (υποτίθεται) βγήκαμε από τα Μνημόνια, το 2025 οι συνταξιούχοι θα χάσουν επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 που ψηφίστηκε στις 12-12-2024. Η εισφορά υπέρ ΕΑΣ θα στοιχίσει στους συνταξιούχους, μόνο για το 2025, 886 εκατομμύρια ευρώ, η εισφορά υπέρ υγείας θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η στέρηση των αυξήσεων στις συντάξεις για όσους έχουν ακόμη προσωπική διαφορά και των Δώρων (με συνολικές απώλειες πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ), συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους συνταξιούχους.

Αυτές οι περικοπές αποτελούν μαρτυρία για την πρωτοφανή λεηλασία που έχουν υποστεί οι Έλληνες και Ελληνίδες συνταξιούχοι. Κωδικοποιούμε τα αιτήματα των συνταξιούχων και τα κοινοποιούμε προς ενέργεια στην ΠΟΑΣΑ.

  1. Επαναχορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης.
  2. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους.
  3. Καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους ή στους κληρονόμους τους.
  4. Επαναφορά του ΕΚΑΣ σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  5. Κατάργηση της ΕΑΣ.
  6. Κατάργηση της εισφοράς υπέρ υγείας (6%).
  7. Χορήγηση αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.
  8. Κατάργηση της ετήσιας αύξησης των εισφορών των μη μισθωτών.
  9. Επαναφορά της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα.
  10. Χορήγηση ολόκληρης εθνικής σύνταξης για όλες τις συντάξεις αναπηρίας, ανεξαρτήτως ποσοστού.
  11. Επαναφορά των κατώτατων ορίων στις συντάξεις.
  12. Κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος για τη χορήγηση επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  13. Ολοκλήρωση του επανυπολογισμού για συντάξεις με 30 χρόνια και άνω και χορήγηση αναδρομικών.
  14. Επαναφορά των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όλους τους γονείς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  15. Χορήγηση ολόκληρης σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο ή τέκνα.
  16. Κατάργηση της «ποινής» (πενάλτι) 30% για μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας.
  17. Χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς με 15 ή 20 έτη παραμονής στην Ελλάδα.
  18. Κατάργηση της διάταξης των νόμων Κατρούγκαλου-Βρούτση που μειώνει το εφάπαξ από 1-1-2014 και μετά.
  19. Κατάργηση της «ρήτρας προσδοκίμου» για τα όρια ηλικίας.
  20. Κατάργηση της ρήτρας υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον συνολικό εργασιακό βίο.

Related

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ 3273320566242568434

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item