Παραίτηση τελειόφοιτων Ιατρών από τη ΣΣΑΣ: Αιτία οι χαμηλές αμοιβές και οι μεταθέσεις στην νησιωτική Ελλάδα
Πριν λίγες ημέρες, και μάλιστα λίγο πριν την ορκωμοσία των νέων Ανθυπολοχαγών Ιατρών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός της Σχολής, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, καθώς οι συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν αριστούχοι και το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Σχολής αποφάσισε να αποχωρήσει προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόθεση.
Η κύρια αιτία των παραιτήσεων φαίνεται να είναι οι χαμηλές αμοιβές των στρατιωτικών γιατρών σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες ζωής που συνοδεύουν τις μεταθέσεις τους. Οι φοιτητές, οι οποίοι κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους αποκτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων, διαμαρτύρονται για τις απολαβές τους, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην εξειδίκευσή τους και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιπλέον, οι μεταθέσεις στην νησιωτική Ελλάδα, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν απομακρυσμένες περιοχές με αυξημένα ενοίκια και περιορισμένες υποδομές, αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει την απόφαση των ιατρών να αποχωρήσουν. Η έλλειψη κινήτρων και η απογοήτευση που προκαλούν οι συνθήκες αυτές φέρνουν σε αμηχανία τόσο τους ίδιους τους στρατιωτικούς γιατρούς όσο και την κοινωνία, η οποία στηρίζει την εκπαίδευσή τους για την κάλυψη των αναγκών του στρατού.
Η παραίτηση αυτών των τελειόφοιτων ιατρών της ΣΣΑΣ αναδεικνύει το πρόβλημα των συνθηκών εργασίας στον στρατιωτικό τομέα, το οποίο δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά και άλλες στρατιωτικές ειδικότητες. Οι συνθήκες αυτές ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο και στο μέλλον της στρατιωτικής ιατρικής και της ευρύτερης στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς η αποχώρηση νέων και ικανών στελεχών μπορεί να πλήξει την ποιότητα των υπηρεσιών και να δημιουργήσει κενά σε κρίσιμες θέσεις.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία και θέτει το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των στρατιωτικών γιατρών, ώστε να διασφαλιστεί η ικανοποίηση και η παραμονή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments