Τέλος στην “κατάληψη” δημόσιων χώρων από τροχόσπιτα – Τι απαντά το Υπουργείο Τουρισμού
Σε διευκρινιστική τοποθέτηση για το νέο πλαίσιο που αφορά τη στάθμευση και φιλοξενία τροχόσπιτων, προχώρησε το Υπουργείο Τουρισμού, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για αυστηροποίηση, αλλά για εφαρμογή του αυτονόητου.
«Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο ήδη υφίσταται εδώ και δεκαετίες, μέσω των άρθρων 10 του ν. 392/1976 και 7 του ν. 4276/2014.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
-
Απαγορεύεται η στάθμευση και εγκατάσταση τροχόσπιτων σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.
-
Επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση απαιτεί αδειοδότηση επιχείρησης.
-
Στις κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τον ΚΟΚ (άρθρο 34), απαγορεύεται η στάθμευση τροχόσπιτων για πάνω από 24 συνεχείς ώρες, εκτός αν υπάρχει ορισμένος περιφραγμένος χώρος από τον Δήμο.
Το Υπουργείο καλεί τους πολίτες και επισκέπτες να χρησιμοποιούν οργανωμένα camping, που πληρούν υγειονομικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αντί να καταλαμβάνουν αυθαίρετα ευαίσθητες περιοχές.
Η νέα ρύθμιση στοχεύει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην προστασία της ποιότητας των προορισμών, την ισονομία για τις νόμιμες επιχειρήσεις και τη δημιουργία βιώσιμου πλαισίου φιλοξενίας τροχοκινούμενων.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments