ΣτΕ: Συνταγματική Υποχρέωση η Εξομοίωση Ορίων Συνταξιοδότησης Στρατιωτικών Δικαστών με τους Τακτικούς

 


Το Ανώτατο Δικαστήριο ζητά άμεση νομοθέτηση – «Η καθυστέρηση παραβιάζει το Σύνταγμα»

 Την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης των στρατιωτικών δικαστών με αυτά των τακτικών δικαστών, ζητά με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τονίζοντας ότι η καθυστέρηση παραβιάζει πλέον το Σύνταγμα.

Η απόφαση 860/2025 (Γ’ Τμήμα, επταμελής σύνθεση) εκδόθηκε μετά από αίτηση ακύρωσης που υπέβαλαν στρατιωτικοί δικαστές, ζητώντας να εφαρμοστούν και για αυτούς τα ίδια όρια αποχώρησης που ισχύουν για τους συναδέλφους τους στην Πολιτική και Ποινική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος.

 Συνταγματικό πλαίσιο & απόφαση

Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, εισήχθη η πρόβλεψη ότι οι στρατιωτικοί δικαστές «εξομοιώνονται ως προς όλα με τους τακτικούς δικαστές». Ωστόσο, το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι αυτή η εξομοίωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματα, καθώς οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν διπλή ιδιότηταστρατιωτικών και δικαστικών λειτουργών.

Η παρ. 5 του άρθρου 96 του Συντάγματος προβλέπει ότι για να ισχύσει πλήρως η εξομοίωση, απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση. Το ΣτΕ δέχεται ότι ο νομοθέτης είχε εύλογο χρονικό περιθώριο για να το πράξει, το οποίο όμως έχει πλέον παρέλθει.

«Είναι επιβεβλημένη η χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ρύθμιση του ζητήματος από τον νομοθέτη. Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται συνταγματική υποχρέωσή του», αναφέρει ρητά η απόφαση.

 Τι σημαίνει πρακτικά:

  • Η προσφυγή των στρατιωτικών δικαστών απορρίφθηκε, όχι γιατί δεν έχουν δίκιο, αλλά επειδή η ενεργοποίηση της εξομοίωσης απαιτεί νόμο.

  • Το ΣτΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο νόμος έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί.

  • Καλεί τη Βουλή να θεσπίσει άμεσα νέο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε οι στρατιωτικοί δικαστές να αποχωρούν με τα ίδια όρια ηλικίας που ισχύουν για όλους τους τακτικούς δικαστές (67–70 ετών, ανά βαθμίδα).

 Η απόφαση 860/2025 αναδεικνύει ένα θεσμικό κενό που διαιωνίζεται παρά την πρόβλεψη του Συντάγματος εδώ και 5 χρόνια. Η νομοθετική αδράνεια πλέον δεν είναι απλώς καθυστέρηση – είναι παράλειψη συνταγματικού καθήκοντος.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 924598155397332947

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item