Διεθνές περιβάλλον και ευκαιρίες του Βασίλη Μαστρογιάννη
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει βασικός ”παίχτης” στην περιοχή και να μην ακολουθεί ως ουραγός την πολιτική των άλλων.
Δρ. Βασίλης Μαστρογιάννης, Αρθρογράφος
Πολύς λόγος έγινε τα τελευταία χρόνια για τη διεθνή νομιμότητα, για τη σωστή ή τη λάθος πλευρά της ιστορίας, για τις υποχρεώσεις στους συμμάχους μας, για τις νέες αναγκαίες προσαρμογές και συνεργασίες, ακόμα και για την ενίσχυση των εγχώριων υποδομών στους εξοπλισμούς που τόσο είχαν απαξιωθεί το προηγούμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι φανερό ότι οι πολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι γραμμικές ούτε δεδομένες.
Παλαιές συμμαχίες δοκιμάζονται, διαλύονται, αναδιατάσσονται ή ενισχύονται, ενώ καινούργιες χτίζονται και προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η χώρα μας οφείλει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η διάλυση της Συρίας, ο πόλεμος Ινδίας- Πακιστάν, αποτελούν γεγονότα που δεν πρέπει να μας οδηγούν σε βιαστικά συμπεράσματα και μονομερείς ιδεοληπτικές αναλύσεις.
Η Ελλάδα είναι μία μικρή μεν χώρα, αλλά έχει μίας τεράστιας σημασίας κομβική στρατηγική θέση και πρέπει επιτέλους να την εκμεταλλευτεί.
Πατώντας σταθερά πάνω στη νομιμότητα που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, αλλά εκμεταλλευόμενη αυτή της τη θέση και τις συγκυρίες, θα πρέπει να επιδιώξει συμφωνίες με κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να επιτύχει το εθνικό της συμφέρον, με μακροπρόθεσμη προοπτική κι όχι κοντόφθαλμα και μικροσκοπικά.
Τα λάθη που έγιναν προφανώς δεν μπορούν να διορθωθούν, καθότι έχει παγιωθεί μία κατάσταση φόβου σε ότι επιχειρήσουμε να κάνουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως εξαιτίας της διαχρονικής μας αδράνειας. Στις σύγχρονες αναδιατάξεις όμως μπορούμε να παρουσιαστούμε ως επισπεύδουσα δύναμη με θεσμικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Η πρόσφατη καταδίκη και άρνηση από το Ευρωκοινοβούλιο για την προοπτική της Τουρκίας στην Ευρώπη, είναι μία καλή ευκαιρία, καταρχήν για να μην ενταχθεί από την πίσω πόρτα, με όχημα τη συμφωνία των ”προθύμων” και παίξει καθοριστικό ρόλο στα αμυντικά ζητήματα της Ένωσης. Σε αυτό η χώρα μας πρέπει αν είναι κάθετη. Επίσης πρέπει με κάθε τρόπο να προχωρήσει η τετραμερή συμφωνία ( Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) για το καλώδιο, την ενέργεια και τη στρατηγική συνεργασία.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει βασικός ”παίχτης” στην περιοχή και να μην ακολουθεί ως ουραγός την πολιτική των άλλων.
Ακόμα και οι υπερδυνάμεις (ΗΠΑ) αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και αναθεωρούν την προηγούμενη θέση τους για τη σωστή πλευρά της ιστορίας (ιδιαίτερα αν ισχύει ότι θα συμβάλουν στην επισκευή του αγωγού στην Βαλτική). Εμείς θα παραμείνουμε προσκολλημένοι σε μία ξεπερασμένη στρατηγική;
Η διπλωματία είναι το όχημα για την απόκτηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων και πάντως η τέχνη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου μία χώρα εκμεταλλευόμενή τα πλεονεκτήματά τη,ς να αποκομίσει με ρεαλισμό και ορθολογισμό οφέλη που θα την καταστήσουν ισχυρότερη από την προηγούμενή της κατάσταση.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments