Η σιωπή είναι συνενοχή. Ήρθε η ώρα η φωνή του συνδικαλισμού να ακουστεί δυνατά.
Άδεια ανατροφής τέκνου και θεσμική εγκατάλειψη των αστυνομικών πατέρων
Παρέμβαση του Λαγουδάκη Εμμανουήλ, Αντιπροσώπου Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Όταν η ηγεσία σιωπά, τα δικαιώματα καταρρέουν.
Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε ανεξήγητα αποδεκτή χωρίς καμία διαβούλευση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρχεται να ανατρέψει θεμελιώδη κοινωνικά και συνταγματικά δικαιώματα: την άδεια ανατροφής τέκνου για τους πατέρες-αστυνομικούς.
Πρόκειται για μια ωμή παρέμβαση στην οικογενειακή ζωή των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες νομικές και διοικητικές ερμηνείες, και υπονομεύει την αρχή της ισότητας και της κοινής γονεϊκής ευθύνης. Πίσω από την τεχνική ερμηνεία της γνωμοδότησης, πλανάται ένα σαφές πολιτικό ερώτημα: ποιος ζήτησε αυτή τη γνωμοδότηση, και γιατί;
Το γεγονός ότι η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αποδέχεται την εφαρμογή της, χωρίς καμία θεσμική αντίδραση, εγείρει εύλογες υποψίες περί συνδιαμόρφωσης της ερμηνείας αυτής «κατόπιν παραγγελίας». Κι ενώ η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα – ούτε αποτελεί νόμο του κράτους – εφαρμόζεται ήδη, με τρόπο που παραπέμπει σε «παράλληλο νομικό καθεστώς» εις βάρος των αστυνομικών πατέρων.
Πρόκειται για ένα άτυπο "νομικό πραξικόπημα", που ακυρώνει προηγούμενες δεσμεύσεις, θέτει τις οικογένειες των αστυνομικών σε ανασφάλεια και διαχωρίζει τους γονείς σε προνομιούχους και αποκλεισμένους, ανάλογα με το φύλο τους ή την εργασιακή κατάσταση της συζύγου τους.
Η σιωπή είναι συνενοχή. Ήρθε η ώρα η φωνή του συνδικαλισμού να ακουστεί δυνατά.
Ακολουθεί η αιχμηρή και απολύτως τεκμηριωμένη παρέμβαση του Αντιπροσώπου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., Λαγουδάκη Εμμανουήλ.
Ακολουθεί η παρέμβαση του Αντιπροσώπου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., Λαγουδάκη Εμμανουήλ:
Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 51/2024 Γνωμοδότηση, κατά πλειοψηφία, της Β' Τακτικής Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικοί από τώρα και στο εξής δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου, εφόσον η σύζυγός τους εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ήδη έχει λάβει και εξαντλήσει την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας 9 μηνών – όπως επεκτάθηκε πρόσφατα από 6 μήνες. Οι δύο άδειες θεωρούνται πλέον «όμοιες διευκολύνσεις».
Αυτό όμως αντιβαίνει στην προηγούμενη θέση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που είχε αποδεχτεί τη θέση του Υπουργείου Εργασίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και της υπ’ αριθμ. 293/2013 απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., ότι η 6μηνη “ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας” αποτελεί άδεια μητρότητας και χορηγείται αποκλειστικά και μόνο στις εργαζόμενες μητέρες.
Επισημαινόταν τότε ότι, σε αντίθεση με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου είναι γονική άδεια και μπορεί να χορηγείται σε οποιονδήποτε από τους δύο γονείς, ανεξαρτήτως φύλου. Επομένως, δεν επιτρέπεται να θεωρούνται “όμοιες διευκολύνσεις”.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4997/2022, η μεταβίβαση ή μη του δικαιώματος της μητέρας εργαζόμενης προς τον πατέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 7 μήνες και εμπίπτει αποκλειστικά στη δική της απόφαση, ως ατομικό δικαίωμα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, καταργείται το προσωπικό δικαίωμα του πατέρα στη φροντίδα του τέκνου του.
Παρακαλούμε να επανεξετάσετε την εν λόγω απόφαση και να λάβετε υπόψη σας:
-
το άρθρο 32 του Ν. 4808/2021 (όπως ενσωματώθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1158), όπου ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για ζητήματα διακρίσεων ο Συνήγορος του Πολίτη,
-
καθώς και το άρθρο 46 του ίδιου νόμου, που ορίζει ότι τα κεκτημένα ή υπό κτήση δικαιώματα εργαζομένων, κατά την ημερομηνία έναρξης οποιασδήποτε άδειας ή ευέλικτης ρύθμισης, διατηρούνται μέχρι το τέλος της άδειας ή απουσίας από την εργασία.
Με το ίδιο άρθρο καθορίζονται επίσης τα ελάχιστα όρια προστασίας των εργαζομένων, χωρίς να θίγονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, οι οποίες δύνανται να θεσπίζονται ή να διατηρούνται.
Αρκετοί συνάδελφοί μας έχουν αποκτήσει τέκνα πριν την έκδοση αυτής της απόφασης του Υπουργείου και έχουν προγραμματίσει τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, βασιζόμενοι στο προηγούμενο καθεστώς. Τουλάχιστον, ας υπάρξει μέριμνα ευγενέστερη για αυτούς.
Τέλος, αιτούμαστε να ληφθούν υπόψη οι Συνταγματικές Αρχές της Ισότητας, της προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας, καθώς και οι αρχές του Δικαίου της Ε.Ε. περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.
Ο Αντιπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Λαγουδάκης Εμμανουήλ
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments