«Μαχαίρι» σε βαθμούς και μισθούς: Νέο νομοσχέδιο ξεσηκώνει τους ΕΠΟΠ
ΠΑΣΕΣ: Υποβάθμιση της βαθμολογικής εξέλιξης και μείωση αποδοχών για τους ΕΠΟΠ μέσω του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ
Σοβαρές ενστάσεις και έντονη αντίδραση εκφράζει το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) απέναντι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο –όπως καταγγέλλεται– υποβαθμίζει τη βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και οδηγεί σε πρακτική μείωση των οικονομικών τους απολαβών.
Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 70 του νέου νομοσχεδίου, σε σύγκριση με τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου (ν. 2936/2001), προβλέπεται σημαντική επιμήκυνση του χρόνου προαγωγής στους επόμενους βαθμούς:
-
+2 έτη για τον βαθμό του Λοχία (και αντιστοίχων)
-
+4 έτη για τον βαθμό του Επιλοχία
-
+6 έτη για τον βαθμό του Αρχιλοχία
Το Σωματείο σημειώνει πως η καθυστέρηση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο μισθολογικό καθεστώς των στελεχών, καθώς η βαθμολογική θέση συνδέεται με τη μισθολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα τη μείωση αποδοχών και την περαιτέρω επαγγελματική στασιμότητα.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ε.Σ. κάνει λόγο για επανάληψη των αδικιών που υπέστησαν οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ με τον ν. 3883/2010, υποστηρίζοντας ότι πλέον αυτές επεκτείνονται και στους ΕΠΟΠ που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και έως και 22 χρόνια.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, και η επεξηγηματική αιτιολόγηση των νέων ρυθμίσεων στην «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης», σύμφωνα με την οποία στόχος είναι η αποφυγή της «παραμονής των στελεχών στον βαθμό του Αρχιλοχία για πολλά έτη». Το ΠΑ.Σ.Ε.Σ. απαντά αιχμηρά:
«Δηλαδή, για να μην "βαρεθούν", θα χάσουν έξι έτη βαθμολογικής εξέλιξης; Είναι αυτό μέριμνα προσωπικού ή καθαρός εμπαιγμός;»
Το Σωματείο τονίζει ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις αποθαρρύνουν τους νέους από το να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια περίοδο που η στελέχωσή τους αποτελεί κρίσιμο εθνικό ζήτημα, και καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αναδείξουν το θέμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Κλείνοντας, το ΠΑ.Σ.Ε.Σ. κάνει λόγο για «ταφόπλακα στη μέριμνα του στρατιωτικού προσωπικού», υποστηρίζοντας ότι η "Ατζέντα 2030" έχει μετατραπεί σε εργαλείο απαξίωσης των στελεχών των ΕΔ.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments