Συνταξιοδοτικό αστυνομικών: Οι τοξικές ψευδαισθήσεις και η πραγματικότητα
Σε μια περίοδο που οι προκλήσεις για το ασφαλιστικό των αστυνομικών είναι τεράστιες, κάποιοι επιμένουν να καλλιεργούν άγνοια, μίσος και τοξικότητα. Η αλήθεια όμως δεν αλλάζει: το συνταξιοδοτικό πλαίσιο θεσμοθετήθηκε το 2010 και δεν επιδέχεται παραπληροφόρηση.
Πρόσφατα, διάβασα ένα παλιό σχόλιο συναδέλφου, αντιπροσώπου από την Ένωση Θεσσαλονίκης, το οποίο, αν και γράφτηκε πριν από αρκετούς μήνες, περιήλθε τώρα στην προσοχή μου.
Δεν είναι σκοπός μου να εκθέσω προσωπικά κανέναν. Αντιθέτως, πιστεύω ότι πρόκειται για άγνοια και όχι απαραίτητα για κακοπροαίρετη πρόθεση. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω τα πραγματικά δεδομένα και να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Συγκεκριμένα, το σχόλιο ανέφερε επί λέξει:
«Να εξηγήσουν στους Δόκιμους καταρχήν πως επί θητείας τους σε μια νύχτα βρέθηκαν οι νέοι συνάδελφοι στο ΙΚΑ και τι θα κάνουν τα δύο χρόνια (με τις διατάξεις του ΙΚΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ την σύνταξη στα 62) ενώ όλοι θα έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 60.Ευελπιστώ το επικίνδυνο να μην γίνει μια παγίδα για τους νέους συναδέλφους στο συνταξιοδοτικό.»
Η υπαγωγή των αστυνομικών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) για όσους διορίστηκαν από 1/1/2011 και μετά, νομοθετήθηκε το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου και του νόμου 3865/2010 άρθρο 2 το παραθέτω αυτούσιο.
[Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από 1.1.2011 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.....Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και για τους στρατιωτικούς που κατατάσσονται από 1.1.2011 και μετά, εξαιρουμένων των στρατευσίμων παθόντων οπλιτών στην υπηρεσία και ένεκα ταύτης.]
Συνεπώς, όλοι όσοι μπήκαν από το 2011 και έπειτα, συνταξιοδοτούνται:
-
είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης,
-
είτε στα 67 έτη χωρίς 40ετία.
Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, από το 2027 αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας, γεγονός που θα απαιτήσει μεγάλους αγώνες από όλους τους εργαζόμενους για να αποτραπεί.
Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι το 2010, η σημερινή διοίκηση της ΠΟΑΣΥ δεν είχε καμία συμμετοχή στις τότε εξελίξεις. Ο σημερινός Πρόεδρος, Γρηγόρης Γερακαράκος, ήταν απλό μέλος της ΕΑΣΥΑ, και κανείς από τα σημερινά στελέχη της Ομοσπονδίας δεν είχε τότε εκλεγεί ή διατελέσει σε διοικητικό ρόλο.
Η προσπάθεια που επιχειρείται με τέτοια σχόλια είναι σαφής:
Να απαξιωθεί η σημερινή διοίκηση της ΠΟΑΣΥ, να δημιουργηθεί τοξικότητα, μίσος και εσωστρέφεια στις τάξεις των αστυνομικών.
Τα λόγια αυτά είναι γεμάτα δηλητήριο, αποτέλεσμα χειραγώγησης από επικεφαλής που υπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι το συμφέρον των συναδέλφων.
Δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοι το αναπαράγουν εν αγνοία τους, επειδή εμπιστεύονται λάθος ανθρώπους.
Το θέμα του νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος έχει αναδειχθεί συστηματικά μέσα από άρθρα, ημερίδες και γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, από εμένα προσωπικά, από το 2018 και μετά.
Οι συνάδελφοι αξίζουν υπεύθυνη, ακριβή και ειλικρινή ενημέρωση – όχι τοξικότητα, αναλήθειες και παραπληροφόρηση.
Υ.Γ Η θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας θεωρώ ότι ανοίγει μια χαραμάδα για την βελτίωση του ασφαλιστικού των Σ.Α και Ε.Δ
Δημήτρης Καραγιαννόπουλος
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments