«Έφυγε» ο Πάπας Φραγκίσκος – Ο άνθρωπος που άλλαξε το πρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας

 


Ημέρα Θρήνου για τον Καθολικό Κόσμο

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών – Το Βατικανό ανακοίνωσε τον θάνατό του ανήμερα της Δευτέρας του Πάσχα

Ημέρα πένθους για τον Καθολικό κόσμο, αλλά και παγκόσμιας συγκίνησης, η σημερινή. Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πνευματικός ηγέτης που σημάδεψε με τη σεμνότητα, το θάρρος και τον κοινωνικό του λόγο την εποχή του, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από μακρά περίοδο επιβαρυμένης υγείας.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (21 Απριλίου) από το Βατικανό, βυθίζοντας στο πένθος την Αγία Έδρα και εκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο. Η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με διαδοχικές νοσηλείες και ακυρώσεις δημόσιων εμφανίσεων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ήταν ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης που ανήλθε στον θρόνο του Αγίου Πέτρου. Εξελέγη το 2013, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στην Καθολική Εκκλησία. Το έργο του εστιάστηκε στην κοινωνική δικαιοσύνη, την ταπεινότητα, την υποστήριξη των περιθωριοποιημένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το θάνατό του κλείνει ένα κεφάλαιο για την Καθολική Εκκλησία. Ο Πάπας Φραγκίσκος αφήνει πίσω του ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα αλλαγής και μια παρακαταθήκη διαλόγου και συμπόνοιας, που ξεπέρασε τα στενά όρια της πίστης.

 Βιογραφικό – Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Ήταν γιος Ιταλών μεταναστών και μεγάλωσε σε μια απλή, εργατική οικογένεια. Αρχικά σπούδασε χημικός τεχνικός, πριν ακολουθήσει την ιερατική οδό και εισέλθει στην Τάξη των Ιησουιτών το 1958.

Χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και το 1998 ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Διακρίθηκε για το κοινωνικό του έργο, τη σεμνότητα και τη στενή σχέση του με τους φτωχούς. Το 2001 χειροτονήθηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Στις 13 Μαρτίου 2013, εξελέγη ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική, ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας και ο πρώτος που έλαβε το όνομα Φραγκίσκος, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης – συμβόλου απλότητας και αλληλεγγύης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του:

  • Προώθησε το άνοιγμα της Εκκλησίας σε ζητήματα όπως η φτώχεια, οι ανισότητες, το περιβάλλον και η αποδοχή των διαφορετικών.

  • Ζήτησε συγγνώμη για τα σκάνδαλα κακοποίησης που στιγμάτισαν την Εκκλησία.

  • Κάλεσε σε έναν πιο ανθρώπινο και λιγότερο δογματικό Καθολικισμό.

  • Αντιτάχθηκε στον πόλεμο, την αδικία και την αδιαφορία της Δύσης απέναντι στους πρόσφυγες.

Η υστεροφημία του τον κατατάσσει στους πιο προοδευτικούς και ανθρώπινους Πάπες της σύγχρονης εποχής, με επιρροή που ξεπέρασε τα θρησκευτικά όρια.

Related

ΚΟΣΜΟΣ 3235176665663685624

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item