21 Απριλίου 1967 – Όταν η Δημοκρατία μπήκε στον γύψο


 Συμπληρώνονται σήμερα 58 χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα ξύπνησε υπό στρατιωτικό καθεστώς. Ήταν η 21η Απριλίου 1967 όταν μια ομάδα αξιωματικών του Στρατού Ξηράς κατέλυσε με πραξικοπηματικό τρόπο τη δημοκρατική νομιμότητα, επιβάλλοντας επταετή δικτατορία.

Το χρονικό του πραξικοπήματος

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21 Απριλίου, μονάδες του στρατού με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο, κινήθηκαν αιφνιδιαστικά και κατέλαβαν καίρια σημεία της Αθήνας. Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί υπό το κωδικό όνομα «Προμηθεύς» και στηρίχθηκε στο "Σχέδιο Ανάσχεσης" που υποτίθεται ότι προοριζόταν για την αντιμετώπιση εσωτερικής αναταραχής.

Με γρήγορες κινήσεις, κατέλαβαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο, την ΕΙΡΤ, τον ΟΤΕ και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι πρώτες συλλήψεις πολιτικών ξεκίνησαν πριν ξημερώσει. Ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, υπό πίεση και χωρίς ουσιαστικά περιθώρια αντίδρασης, ορκίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παπαδόπουλο.

Η Ελλάδα της καταστολής

Η Χούντα των Συνταγματαρχών επέβαλε άμεσα στρατιωτικό νόμο, καταλύοντας το Σύνταγμα. Χιλιάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές, φοιτητές και πολίτες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή εξορίστηκαν. Οι πολιτικές ελευθερίες καταργήθηκαν, η λογοκρισία έγινε καθημερινότητα και το κράτος λειτούργησε με απόλυτη καταστολή.

Για επτά χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε υπό τον έλεγχο ενός αυταρχικού καθεστώτος, το οποίο επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως "εθνοσωτήριο". Η οικονομία, η παιδεία, τα ΜΜΕ και οι θεσμοί λειτούργησαν υπό αυστηρή στρατιωτική επιτήρηση.

Η πτώση της Χούντας

Το καθεστώς κατέρρευσε το καλοκαίρι του 1974, μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στο νησί. Υπό τη διεθνή και εσωτερική πίεση, η Χούντα αποσύρθηκε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποκαθιστώντας τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Μνήμη και ευθύνη

Η 21η Απριλίου αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και πολιτικής αυτογνωσίας. Η υπενθύμιση της κατάλυσης της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο αναφορά στο παρελθόν, αλλά και προειδοποίηση για το παρόν και το μέλλον. Οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι αυτονόητοι — είναι εύθραυστοι, και η προάσπισή τους απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση.

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 7147213824258293214

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item