Συντάξεις: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού για τις ετήσιες αυξήσεις
Αυτόματος μηχανισμός που θα οδηγεί σε υψηλότερα ποσά – Κρίσιμες αποφάσεις το 2026 και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω πίεσης του Δημογραφικού
Δύο κομβικής σημασίας αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις συντάξεις έρχονται το 2026, επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Οι αλλαγές αυτές αφορούν:
Τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Την πιθανή αναθεώρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027, λόγω των δημογραφικών πιέσεων.
1. Αυξημένες συντάξεις με νέο τρόπο υπολογισμού
Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι αυξήσεις των συντάξεων θα υπολογίζονται με ένα νέο σύστημα που, εκτός από τον μέσο πληθωρισμό, θα περιλαμβάνει και τον δείκτη μεταβολής μισθών. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες, καθώς οι μισθοί τείνουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού μετατέθηκε για το 2026, αντί του 2025. Ενδεικτικά, αν η αλλαγή ίσχυε από φέτος, η αύξηση των συντάξεων θα ήταν 4% αντί για το 2,7% που δόθηκε.
Έτσι, από το 2026, η ανταποδοτική σύνταξη θα προσαρμόζεται βάσει του νέου δείκτη μισθών, βελτιώνοντας τις αποδοχές των συνταξιούχων.
2. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Το 2026 θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ενδέχεται να αλλάξουν από το 2027. Ο μηχανισμός που συνδέει το προσδόκιμο ζωής με την ηλικία συνταξιοδότησης προβλέπει ότι αν αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τα 65 έτη, τότε θα αυξηθούν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μέχρι το 2026, οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν:
Στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης
Στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης
Ωστόσο, από το 2027, εάν αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, τότε η ηλικία συνταξιοδότησης θα προσαρμοστεί ανάλογα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το όριο συνταξιοδότησης για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 63 έτη και 5 μήνες, ενώ για την πλήρη σύνταξη μπορεί να αυξηθεί από τα 67 στα 68,5 έτη.
Οι επιπτώσεις των αλλαγών
Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ασφαλιστικό σύστημα είναι η επιδείνωση της αναλογίας συνταξιούχων προς ασφαλισμένους. Σήμερα, για κάθε 100 συνταξιούχους αντιστοιχούν 166 ασφαλισμένοι, ενώ μέχρι το 2040 η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε 125 ασφαλισμένους για κάθε 100 συνταξιούχους.
Μελέτες διεθνών οργανισμών όπως η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η γήρανση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά τριετία, εφόσον αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, έχει επισημάνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2027, αλλά η αναθεώρησή τους θα εξεταστεί στα τέλη του 2026, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο δημογραφικό πρόβλημα.
Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν από το 2026 στο ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται να επιφέρουν αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και πιθανές αναθεωρήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027. Η σύνδεση των αυξήσεων με τον δείκτη μισθών ευνοεί τους συνταξιούχους, ενώ η δημογραφική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις ώστε να προετοιμαστούν για τις πιθανές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς τους.
Με πληροφορίες από τα tanea.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments