Καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου για αστυνομικό από τη Θεσσαλονίκη – Παρέμβαση Δένδια και ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
Σοκ και αίσθημα αδικίας προκαλεί η περίπτωση αστυνομικού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έμαθε μετά από έναν ολόκληρο χρόνο ότι πάσχει από καρκίνο. Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο αστυνομικός είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις 11 Δεκεμβρίου 2022 στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της βιοψίας, τα οποία έδειξαν καρκινική διάγνωση, του ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους, στις 10 Δεκεμβρίου 2023.
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της διάγνωσης έφερε τον αστυνομικό σε δύσκολη θέση και εκείνος προχώρησε στη λήψη νομικών μέτρων. Συγκεκριμένα, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης κατά παντός υπευθύνου για την έκθεση του σε σοβαρό κίνδυνο και τη βαριά σωματική βλάβη που υπέστη λόγω της καθυστέρησης.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποδεικνύει την ανησυχία και τη συμπαράσταση της Πολιτείας στην περίπτωση αυτή. Η πολιτική ηγεσία, μέσω της παρέμβασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στον αστυνομικό και την οικογένειά του, δεσμευόμενη παράλληλα για τη διερεύνηση των αιτίων της καθυστέρησης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πολιτεία κατανοεί ότι κανένας λόγος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ενημέρωση ενός ασθενή για τη σοβαρότητα της κατάστασής του.
Με εντολή του Νίκου Δένδια, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνηθούν τα αίτια της καθυστέρησης και να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις ή ευθύνες από την πλευρά των αρμόδιων υπαλλήλων του νοσοκομείου. Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο αστυνομικός, κατονομάζονται δύο γιατροί, ενώ ζητείται να γίνει ΕΔΕ και για τυχόν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις καθυστερημένων διαγνώσεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Η υπόθεση αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα τόσο για την ιατρική οργάνωση των στρατιωτικών νοσοκομείων όσο και για τη διαδικασία ενημέρωσης των ασθενών σε περίπτωση σοβαρών ιατρικών διαγνώσεων. Οι συνέπειες της καθυστερημένης διάγνωσης είναι τεράστιες, και η συγκεκριμένη περίπτωση θέτει την ανάγκη για αυστηρότερη παρακολούθηση και διαφάνεια στις διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης.
Είναι αυτονόητο ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν αρκεί μόνο η συγνώμη ή η αμέριστη συμπαράσταση, αλλά απαιτείται να αναληφθούν πλήρως οι ευθύνες για την καθυστέρηση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments