Αίτημα για την άμεση κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από "ΕΝ.ΑΞΙ.Α. και Ε.Α.Α.Μ.Θ.
Οι Ενώσεις Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞ.Ι.Α.), θέτοντας ως κεντρικό αίτημα την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία επιβλήθηκε το 2011 και είναι σε ισχύ για πάνω από 13 χρόνια. Οι εν λόγω Ενώσεις θεωρούν ότι, καθώς η ανεργία έχει μειωθεί και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, η κράτηση αυτή δεν δικαιολογείται πλέον και ζητούν τη άμεση παύση της παρακράτησης από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το 10%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των Ενώσεων. Παράλληλα, ζητούν και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2024, καθώς και τη θεσμική παρέμβαση της Ομοσπονδίας προς την πολιτική και φυσική ηγεσία για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Ακολουθεί η πρόταση που απέστειλαν οι Ενώσεις προς την Π.Ο.ΑΞ.Ι.Α. για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Π Ρ Ο Σ :
Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας
(Π.Ο.ΑΞΙ.Α.)
ΘΕΜΑ: Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (άρθρο 38 παρ. 2 α’ ν. 3986/2011).
Με το άρθρο 38 παρ. 2 α’ του ν. 3986/2011 και την ΥΑ οικ. 2/57654/0022 (Β’ 1853) επιβλήθηκε πριν 13 χρόνια η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα. Ο σκοπός της θέσπισης της εν λόγω κράτησης εκείνη την εποχή ήταν η εξασφάλιση της συνοχής, σε μια κοινωνία η οποία είχε βληθεί από την εφαρμογή του Μνημονίου, με το σκεπτικό ότι γενικά ο κλάδος των ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκονταν σε μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με εκείνους του δημοσίου τομέα.
Κατά την θέσπιση της εν λόγω κράτησης, τέθηκε το δεδομένο ότι αυτή θα ίσχυε για το χρονικό διάστημα για το οποίο το ποσοστό ανεργίας θα ήταν στο ύψος του 10% και θα έπαυε η ισχύς της, όταν η ανεργία θα έπεφτε κάτω από το ανωτέρω όριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιούνιο του 2024 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο ποσοστό του 9,6% και τον Σεπτέμβριο έκλεισε στο ποσοστό του 9,3%, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον Μνημονιακό νόμο του 2011 σημαίνει ότι το ποσοστό 2% επί τακτικών και πρόσθετων αμοιβών των μισθοδοτούμενων του Δημόσιου Τομέα πρέπει να παύσει αυτομάτως να κρατείται.
Με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της πατρίδας μας έχουν επιτευχθεί, η οικονομία της έχει εξέλθει της αυστηρής επιτήρησης των δανειστών της, η ανεργία έχει μειωθεί, ο πληθωρισμός μειώνει συνεχώς το εισόδημά μας σε σημείο ως Έλληνες να βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση στον δείκτη αγοραστικής δύναμης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητάμε νόμιμα και δίκαια την άμεση κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Θεωρούμε επίσης νόμιμο να επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που έχουν κρατηθεί από τον Ιούνιο του 2024 έως σήμερα, ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή(ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό ανεργίας είχε πέσει κάτω από το όριο του 10% .
Παρακαλούμε για την άμεση θεσμική παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος, προκειμένου να προωθηθεί η αποκατάσταση της νομιμότητας και να σταματήσει η παρακράτηση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών από τους μισθούς μας, σαν πρώτο μέτρο ανάμεσα στα υπόλοιπα που διεκδικούμε προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΕΝ.ΑΞΙ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Ε.Α.Α.Μ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΤΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments