Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών εγκληματική οργάνωση 37 μελών που εξαπατούσε πολίτες μέσω διαδικτυακών και τηλεφωνικών απάτων
Μετά από εκτεταμένη έρευνα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που είχε συγκροτηθεί από 37 άτομα και δραστηριοποιούνταν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η οργάνωση δρούσε με επαγγελματική υποδομή και επιτυγχάνοντας τη στρατολόγηση νέων μελών, εξαπατούσε πολίτες αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, κυρίως μέσω διαδικτυακών αγγελιών και τηλεφωνικών κλήσεων. Από τις ενέργειες της οργάνωσης εξιχνιάστηκαν 656 υποθέσεις απάτης, με το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα να ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2.955.804 ευρώ.
Η οργάνωση χρησιμοποιούσε διάφορες μεθόδους για να εξαπατήσει τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων εικονικών αγγελιών για την πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων σε πολύ χαμηλές τιμές, με σκοπό να αποσπάσουν προκαταβολές από ενδιαφερόμενους αγοραστές. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις προσποιούμενα υπαλλήλους δημοσίων φορέων ή συνεργαζόμενων λογιστικών γραφείων και προσφέροντας δήθεν επιδοτήσεις ή επιστροφές χρημάτων. Στη συνέχεια, καθοδηγούσαν τα θύματα να αποστείλουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ή να προμηθευτούν προπληρωμένες κάρτες και να παραδώσουν τους κωδικούς τους στους δράστες.
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης ήταν άρτια οργανωμένος, με διακριτούς ρόλους και ιεραρχία, που επέτρεπε την ταχεία και συστηματική απορρόφηση των χρημάτων από τα θύματα. Η ομάδα χρησιμοποιούσε τηλεφωνικές συσκευές, οι οποίες συχνά ήταν εγγεγραμμένες σε τρίτα πρόσωπα ή αλλοδαπούς, ενώ έκαναν χρήση «ghost phones» και τηλεφωνικών συνδέσεων, ώστε να καταστήσουν πιο δύσκολη την ανίχνευση της δράσης τους από τις αρχές.
Η στρατολόγηση των «money mules» (των ατόμων που παραχωρούσαν τα τραπεζικά τους στοιχεία) ήταν επίσης μέρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας. Τα μέλη της οργάνωσης επιδίδονταν σε αγορές μέσω των κλεμμένων τραπεζικών στοιχείων, εκτελώντας μεταφορές χρημάτων και πληρωμές για προϊόντα ή υπηρεσίες με σκοπό την απόκρυψη των προερχόμενων από εγκληματική δραστηριότητα εσόδων.
Η οργανωτική δομή της εγκληματικής ομάδας περιλάμβανε επιχειρησιακά κέντρα σε περιοχές όπως το Ζευγολατιό και τα Εξαμίλια Κορινθίας, το Άργος Αργολίδας, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και η Σαλαμίνα, η οποία ήταν στρατηγικό σημείο για τη λειτουργία της οργάνωσης. Ενδεικτικά, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ΑΤΜ για την απόσπαση χρημάτων, και συχνά φορούσαν μάσκες και κουκούλες για να προστατεύονται από την αναγνώριση.
Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024, συνελήφθησαν 25 μέλη της οργάνωσης και κατασχέθηκαν πλήθος τραπεζικών καρτών, τραπεζικών βιβλιαρίων, ηλεκτρονικών συσκευών, τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και οπλισμός, πιστόλι φωτοβολίδων, tazer, οχήματα και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Η σύλληψη των 25 μελών της οργάνωσης είναι το αποτέλεσμα ενός συντονισμένου επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος θα αποφασίσει για την ποινική τους δίωξη.
Η δράση της οργάνωσης αναδεικνύει τη σοβαρότητα και την οργανωτικότητα του εγκλήματος στον τομέα των ηλεκτρονικών απάτων, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων που απειλούν την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments