Ασφάλεια à la carte: Όταν οι βουλευτές “ζητούν” και οι υπουργοί “χαρίζουν” αστυνομικούς

 


Η ανακοίνωση για την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών με 20 νέους αστυνομικούς, ύστερα από παρέμβαση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα διαχρονικό και προβληματικό φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής σκηνής: τη θεσμοθέτηση της πελατειακής ασφάλειας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανταποκρίθηκε "άμεσα και θετικά" στο αίτημα της βουλευτού. Όμως, τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο καταμερισμός δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρτάται από το ποιος χτυπά πρώτος την πόρτα του υπουργείου και όχι από αντικειμενικά κριτήρια, επιχειρησιακά δεδομένα και προγραμματισμένη στρατηγική.

Το πρόβλημα δεν είναι – σε καμία περίπτωση – η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε ευαίσθητες περιοχές, όπως ο Προμαχώνας. Είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της ασφάλειας, η μετατροπή της σε προσωπικό ρουσφέτι και η δημόσια αναπαραγωγή μιας "χαριστικής" πολιτικής, όπου οι βουλευτές εμφανίζονται ως προστάτες-μεσολαβητές των τοπικών κοινωνιών. Και οι υπουργοί, με τη σειρά τους, ως πρόθυμοι χορηγοί ενστόλων.

Μια σύγχρονη πολιτεία όμως, δεν διοικείται με ευχαριστήριες δηλώσεις και φωτογραφίες έξω από τα υπουργικά γραφεία. Δεν χρειάζεται "τακτικές επαφές" για να γίνει το αυτονόητο. Χρειάζεται διαφανή κριτήρια κατανομής αστυνομικού προσωπικού, βασισμένα στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, με δημόσια λογοδοσία και χωρίς πολιτικό "πάρε-δώσε".

Η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής προβολής. Ούτε μπορεί να λειτουργεί ως εργαλείο κομματικής ή τοπικής επιρροής. Διότι έτσι, οι αστυνομικοί παύουν να είναι δημόσιοι λειτουργοί και γίνονται "χάρη" που κάνει ο Υπουργός στον Βουλευτή.

Εάν κάθε ενίσχυση Αστυνομικού Τμήματος απαιτεί πολιτικό “παζάρι”, τότε ποιος αποφασίζει πού υπάρχει ανάγκη; Το υπουργείο, η τοπική κοινωνία ή το κομματικό γραφείο;

Όσο οι υπουργοί θα χειρίζονται ανθρώπινο δυναμικό σαν πολιτικό κεφάλαιο, και όσο οι βουλευτές θα το διαφημίζουν σαν προσωπική τους νίκη, η ουσιαστική δημόσια ασφάλεια θα παραμένει υπό διαπραγμάτευση – κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από προβληματικό. Είναι επικίνδυνο.

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7590215380609927773

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

Δημοφιλεις αναρτησεις εβδομαδας

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item