Δεν καταργείται η ειδική εισφορά 2% υπέρ ανεργίας που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους

 


Δεν θα καταργηθεί η ειδική εισφορά 2% υπέρ ανεργίας που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους από το 2011 και εξακολουθεί να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Η επίσημη αιτιολογία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης στη Βουλή, (υπ’ αριθμ. 5836/2.6.2025),είναι ότι αποτελεί σημαντική πηγή μόνιμων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το 2024 απέφερε περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ. 

 Του Κώστα Κατίκου

Η συγκεκριμένη εισφορά θεσμοθετήθηκε το 2011 (νόμος 3986/2011, άρθρο 38 παρ. 2 περ. α’) στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αποτελεί ποσοστό 2 % επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, με στόχο την ενίσχυση των πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Η κράτηση εφαρμόζεται ευρέως: σε υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., και υπαλλήλους Ο.Τ.Α..

Ωστόσο, μετά την κρίση και με την ανεργία να κινείται σταθερά σε πτωτική τροχιά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι ο σκοπός της έχει εκλείψει αφενός γιατί δεν είναι ανταποδοτική για τους δημοσίους υπαλλήλους και αφετέρου διότι έχουν χάσει και τον 13ο και  14ο μισθό, ενώ οι αυξήσεις που παίρνουν είναι παρακολούθημα της αύξησης του κατώτατου μισθού τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Επιπρόσθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω υπομνήματος της ΑΔΕΔΥ προς τους αρμόδιους υπουργούς επικαλούνται ότι δεν συνάδει η διατήρηση της εισφοράς ανεργίας στο Δημόσιο με την επίτευξη υπερπλεονάσματος από την απόδοση της οικονομίας ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια.
Ενώ δηλαδή το αυξημένο Α.Ε.Π. το καρπώνεται ο Ιδιωτικός Τομέας λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας,  μέσω  αύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, μείωση ανεργίας, αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων κλπ, αντιθέτως η εισφορά συνεχίζει να επιβαρύνει τον Δημόσιο Τομέα,  αναφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ποιοι πληρώνουν περισσότερα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εισφορά αυτή κοστίζει περίπου 20 ως 70 ευρώ τον μήνα στον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Οι πιο επιβαρυμένοι είναι υπάλληλοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και περισσότερο οι κατηγορίες υψηλόμισθων  λειτουργών (π.χ. δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ)

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται της διατήρησης, σημειώνοντας ότι τα έσοδα ύψους 275 εκατομμυρίων συμβάλλουν καθοριστικά στον δημοσιονομικό χώρο – και προφανώς αντισταθμίζουν την όποια απώλεια από την ευρεία κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. 

 capital.gr

Related

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 8196999160072257573

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

Δημοφιλεις αναρτησεις εβδομαδας

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item