Δεν καταργείται η ειδική εισφορά 2% υπέρ ανεργίας που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους
Δεν θα καταργηθεί η ειδική εισφορά 2% υπέρ ανεργίας που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους από το 2011 και εξακολουθεί να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.
Η επίσημη αιτιολογία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης στη Βουλή, (υπ’ αριθμ. 5836/2.6.2025),είναι ότι αποτελεί σημαντική πηγή μόνιμων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το 2024 απέφερε περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ.
Του Κώστα Κατίκου
Η συγκεκριμένη εισφορά θεσμοθετήθηκε το 2011 (νόμος 3986/2011, άρθρο 38 παρ. 2 περ. α’) στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αποτελεί ποσοστό 2 % επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, με στόχο την ενίσχυση των πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
Η κράτηση εφαρμόζεται ευρέως: σε υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., και υπαλλήλους Ο.Τ.Α..
Ωστόσο, μετά την κρίση και με την ανεργία να κινείται σταθερά σε πτωτική τροχιά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι ο σκοπός της έχει εκλείψει αφενός γιατί δεν είναι ανταποδοτική για τους δημοσίους υπαλλήλους και αφετέρου διότι έχουν χάσει και τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ οι αυξήσεις που παίρνουν είναι παρακολούθημα της αύξησης του κατώτατου μισθού τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Επιπρόσθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω υπομνήματος της ΑΔΕΔΥ προς τους
αρμόδιους υπουργούς επικαλούνται ότι δεν συνάδει η διατήρηση της
εισφοράς ανεργίας στο Δημόσιο με την επίτευξη υπερπλεονάσματος από την
απόδοση της οικονομίας ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα
επόμενα χρόνια.
Ενώ δηλαδή το αυξημένο Α.Ε.Π. το καρπώνεται ο Ιδιωτικός Τομέας λόγω της
ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού και
ημερομισθίου, μείωση ανεργίας, αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων κλπ,
αντιθέτως η εισφορά συνεχίζει να επιβαρύνει τον Δημόσιο Τομέα,
αναφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ποιοι πληρώνουν περισσότερα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εισφορά αυτή κοστίζει περίπου 20 ως 70 ευρώ τον μήνα στον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Οι πιο επιβαρυμένοι είναι υπάλληλοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και περισσότερο οι κατηγορίες υψηλόμισθων λειτουργών (π.χ. δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ)
Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται της διατήρησης, σημειώνοντας ότι τα έσοδα ύψους 275 εκατομμυρίων συμβάλλουν καθοριστικά στον δημοσιονομικό χώρο – και προφανώς αντισταθμίζουν την όποια απώλεια από την ευρεία κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments