Απορρίπτονται αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας πρώην στελεχών-Ξεσπούν οι απόστρατοι της Αστυνομίας Κύπρου
«Το όνομά μου ήταν πρώτο στη λίστα δολοφονίας – και μου πήραν το όπλο» Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες
Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί σε κύκλους απόστρατων της Αστυνομίας Κύπρου η τρέχουσα πολιτική της ηγεσίας του Σώματος όσον αφορά την παραχώρηση ή ανανέωση αδειών οπλοφορίας σε πρώην στελέχη. Η αυστηρή προσέγγιση, με απορρίψεις αιτήσεων και εντολές για επιστροφή του οπλισμού, δημιουργεί ανησυχίες για προσωπική ασφάλεια, ιδίως σε όσους έχουν υπηρετήσει σε ευαίσθητες επιχειρησιακές θέσεις.
Δύο πρώην αξιωματικοί, μιλώντας επώνυμα στον «Φιλελεύθερο», ανέφεραν ότι αγνοούνται οι ιδιάζουσες προσωπικές συνθήκες που αποδεικνύουν πως υπήρξαν στόχοι εγκληματικών ομάδων. Ο ένας εξ αυτών αποκάλυψε πως το όνομά του είχε βρεθεί σε λίστα δολοφονικού χτυπήματος, με φρουρούμενο το σπίτι του επί επταετία, ενώ η πρόσφατη αίτησή του απορρίφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού Αστυνομίας.
Ο δεύτερος αξιωματικός χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός ότι, παρά τη θητεία του σε υπηρεσίες όπως η ΥΚΑΝ και η Υπηρεσία Πληροφοριών, κλήθηκε να επιστρέψει το υπηρεσιακό του όπλο χωρίς καμία μέριμνα. «Αυτό φαίνεται πως είναι το ‘ευχαριστώ’ για χρόνια επικίνδυνης υπηρεσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς Αστυνομίας, ο υπαρχηγός Πανίκος Σταύρου υπερασπίστηκε τη διαδικασία, τονίζοντας ότι υφίσταται νομοθετικά κατοχυρωμένος μηχανισμός αξιολόγησης κινδύνου, με συμμετοχή δεκαμελούς επιτροπής και τελική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν μόλις 25 άδειες οπλοφορίας εν ενεργεία, έναντι έως και 60 που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν.
Την ίδια στιγμή, επανέρχεται το ερώτημα για κριτήρια που εφαρμόζονται, καθώς στο παρελθόν άδειες φέρεται να δόθηκαν και σε πρόσωπα εκτός Σώματος — όπως ιδιώτες φρουροί επιχειρηματιών, ξένοι υπήκοοι, ή και πολιτικά πρόσωπα.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments