«Κρίση στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.: Ώρα για restart»
Δύο περιστατικά μέσα σε λίγες ημέρες ήταν αρκετά για να ταράξουν τα νερά και να φέρουν στο φως μια σκληρή αλήθεια για την εκπαίδευση στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρώτα, δύο δόκιμοι αστυφύλακες στο Ρέθυμνο εντοπίζονται με μικροποσότητα χασίς. Σοκ. Μετά, λίγα 24ωρα αργότερα, τρία άτομα σε Κέντρο Εκπαίδευσης έξω από τη Νάουσα συλλαμβάνονται με κοκαΐνη εντός των εγκαταστάσεων. Πρωτοφανές. Αδιανόητο. Και όμως, πραγματικό.
Και κάπου εδώ, το ερώτημα δεν είναι πια αν κάτι πήγε στραβά. Το ερώτημα είναι πόσα "στραβά" ανεχόμαστε ακόμη;
Μια εκπαίδευση που χρειάζεται… εκπαίδευσηΟι Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. υποτίθεται πως είναι το θεμέλιο της επαγγελματικής και ηθικής συγκρότησης των νέων αστυνομικών. Όμως, όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τότε η κρίση δεν είναι θέμα μεμονωμένων πράξεων — είναι συστημική.
Αν κάποιος δόκιμος φτάνει στο σημείο να φέρει ναρκωτικά εντός Σχολής, τότε έχει αποτύχει η πρόληψη, ο έλεγχος, η επιτήρηση, ο προσανατολισμός.
Καταγγελίες που “θάβονται”Δεν είναι όμως μόνο η χρήση ουσιών. Είναι και η κουλτούρα σιωπής που φαίνεται να υπάρχει. Εκπαιδευτές που επιχειρούν να κάνουν το καθήκον τους, να καταγγείλουν παραβατικές συμπεριφορές, αντιμετωπίζουν εσωτερική πίεση ή ακόμη και υπονόμευση από συναδέλφους τους. Γιατί;
-
Για να “μην εκτεθούμε”
-
Για να “μην στιγματιστεί η Σχολή”
-
Για να “λυθεί το θέμα εσωτερικά”
Έτσι, αντί για έρευνα και κάθαρση, έχουμε σιωπή και συγκάλυψη. Μια εσωστρέφεια που, τελικά, αφήνει περιθώρια στην ατιμωρησία και τη διάβρωση.
Drug test και ψυχολογικά τεστ – γιατί όχι;Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο αστυνομικός είναι δημόσιος λειτουργός με όπλο, εξουσία, ευθύνη.
Πώς είναι δυνατόν να μη γίνονται συστηματικά και απροειδοποίητα drug tests;
Πώς γίνεται να μην υπάρχουν συνεχείς ψυχολογικές αξιολογήσεις;
Αν όλα αυτά φαίνονται «σκληρά», ας σκεφτούμε πόσο σκληρό είναι να πέσει ένας πολίτης στα χέρια ενός δόκιμου που φέρει στολή αλλά όχι κρίση και συνείδηση.
Και κάτι ακόμη: Γιατί δεν βγαίνουν με δίπλωμα;
Ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.:
Γιατί οι δόκιμοι δεν αποφοιτούν με δίπλωμα οδήγησης για όλες τις κατηγορίες υπηρεσιακών οχημάτων; Είναι δυνατόν ένας νέος αστυνομικός να μην μπορεί να οδηγήσει περιπολικό ή μοτοσικλέτα όταν κληθεί σε συμβάν;
Μιλάμε για ένα επάγγελμα που απαιτεί ετοιμότητα, μετακίνηση, άμεση δράση. Και όμως, η εκπαίδευση δεν καλύπτει ούτε αυτό το βασικό εργαλείο δουλειάς.
Ώρα για restartΗ ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα επιλέξει να κάνει γενναία επανεκκίνηση, με διαφάνεια, νέους κανόνες και αυστηρή επιτήρηση,
ή θα συνεχίσει να χάνει το στοίχημα της κοινωνικής αποδοχής,
χτίζοντας εικόνα πάνω σε σαθρά θεμέλια.
Η Σχολή είναι ο καθρέφτης του Σώματος. Και αυτή τη στιγμή, ο καθρέφτης έχει ρωγμές.
📌 Ερωτήματα προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που περιμένουν απαντήσεις:-
Θα θεσμοθετηθούν υποχρεωτικά drug & psych tests στις Σχολές;
-
Θα προστατευτούν οι εκπαιδευτές που καταγγέλλουν παραβατικότητα;
-
Θα διασφαλιστεί ότι οι δόκιμοι αποφοιτούν με πλήρη υπηρεσιακά διπλώματα;
-
Θα επανεξεταστεί συνολικά το μοντέλο εκπαίδευσης με βάση την πραγματικότητα του σήμερα;
Αν η απάντηση είναι "ναι", τότε υπάρχει ελπίδα.
Αν η απάντηση είναι σιωπή, τότε η κρίση μόλις ξεκίνησε.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments