Ευάγγελος Στεργιούλης: Τα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν ή υπολειτουργούν;

 


Στο ερώτημα πού οφείλεται η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, η απάντηση έγκειται στη χρόνια ανορθολογική κατανομή της αστυνομικής δύναμης.

 Το πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα σε αστυνομικό τμήμα με την εισβολή του δράστη και τον τραυματισμό αστυνομικών επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον θέμα της αποτελεσματικής λειτουργίας των αστυνομικών τμημάτων.

Ας υπογραμμίσουμε ευθύς εξ αρχής το γεγονός ότι τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα υπολειτουργούν. Και δεν υπολειτουργούν σήμερα. Υπολειτουργούσαν ανέκαθεν. Από ιδρύσεως της Ελληνικής Αστυνομίας (1984) μέχρι και σήμερα. Και οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί, τόσο στην πολιτική όσο και στη φυσική ηγεσία του αστυνομικού σώματος.

Κατ’ αρχάς, δεν αληθεύει ο ισχυρισμός και το επιχείρημα που προβάλλεται στο δημόσιο διάλογο ότι η Ελληνική Αστυνομία υπολείπεται σε προσωπικό. Πρόκειται για έναν παντελώς αβάσιμο ισχυρισμό, διότι το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το υψηλότερο σε αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τούτο διότι ενώ ο μέσος όρος των αστυνομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεταξύ 300-350 ανά 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα αυτός ο αριθμός ξεπερνά τους 550 αστυνομικούς!

Στο ερώτημα λοιπόν πού οφείλεται η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, η απάντηση έγκειται στη χρόνια ανορθολογική κατανομή της αστυνομικής δύναμης, δίνοντας προτεραιότητα στη στελέχωση κεντρικών υπηρεσιών, καθώς και στη διάθεση ενός μεγάλου μέρους της αστυνομικής δύναμης για εκτέλεση καθηκόντων που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα και στην αποστολή του αστυνομικού σώματος.

Βεβαίως, το πρόβλημα της υπολειτουργίας των αστυνομικών τμημάτων δεν περιορίζεται στην υποστελέχωση, αλλά συνδέεται άμεσα και με την έλλειψη των νέων τεχνολογιών και της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής που στερούνται τα αστυνομικά τμήματα.

Εάν επισκεφθείτε ένα οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα σε οποιαδήποτε προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, θα αντιληφθείτε αμέσως ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανηγέρθησαν αποκλειστικά και μόνο για να στεγάσουν ένα αστυνομικό τμήμα. 

Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός ολόκληρης της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής του αστυνομικού τμήματος και της ασφάλειας των εγκαταστάσεών του έγινε ευθύς εξαρχής για τη στέγαση μίας αστυνομικής υπηρεσίας με όλα τα εχέγγυα της ασφάλειας, όχι μόνο για τις ανάγκες του αστυνομικού τμήματος και των εν αυτώ υπηρετούντων αστυνομικών, αλλά πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών της κοινότητας την οποία υπηρετεί το αστυνομικό τμήμα.

Εάν τώρα επισκεφθείτε ένα οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα της χώρας μας, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκριση με τα ανωτέρω, διότι απλούστατα όλα σχεδόν τα  αστυνομικά τμήματα της χώρας είναι εγκατεστημένα σε κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες ανηγέρθησαν ως… απλές κατοικίες και διαμερίσματα ενοίκων!

Εξ ού και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί και καταδικασθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε επιτόπιες επιθεωρήσεις, για την απαράδεκτη κατάσταση των κρατητηρίων, για τα οποία εν πολλοίς χρησιμοποιούνται οι υπόγειες αποθήκες των προαναφερόμενων κατοικιών και διαμερισμάτων.

Το αστυνομικό τμήμα αποτελεί για ένα σύγχρονο αστυνομικό σώμα το κύτταρο μιας αποτελεσματικής αστυνόμευσης. Και τούτο διότι είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να προσέλθει με απόλυτη ασφάλεια για οποιοδήποτε πρόβλημά του καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. 

Συνεπώς, όσο τα αστυνομικά τμήματα της Χώρας παραμένουν υποστελεχωμένα και με τεράστιες υλικοτεχνικές και τεχνολογικές ελλείψεις, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνουμε μάρτυρες και άλλων συναφών και επικίνδυνων περιστατικών.

Και, τέλος, όσο πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά είναι τα αστυνομικά τμήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική αποδοχή της αποστολής και του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.-

* Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει διατελέσει προϊσταμένος των Εθνικών Υπηρεσιών Europol και Interpol και έχει διδάξει επί σειρά ετών στις Αστυνομικές Ακαδημίες της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Κύπρου στην έδρα των Αστυνομικών Σπουδών

dikastiko.gr 

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 4609961152092392493

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item