Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. η νέα τρομοκρατία – Οι παλιοί «καθοδηγητές» και οι στρατολογήσεις
Συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε παλιές τρομοκρατικές οργανώσεις και τις «νεοφυείς» Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα και Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να λύσουν τον «γρίφο» της αναβίωσης του αντάρτικου πόλης.
Έμπειρα στελέχη των ειδικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι υπάρχουν «καθοδηγητές» που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με ένοπλες ομάδες «παλιάς κοπής» που έδρασαν πριν το 2019 και πλέον έχουν «αναστείλει» τη δράση τους. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας γνωρίζουν ότι οι «καθοδηγητές» έπρεπε να λύσουν δύο βασικά «θέματα» για να καταφέρουν να ξυπνήσουν το φάντασμα της τρομοκρατίας. Το πρώτο ήταν να βρεθούν νέα μέλη για τον εκτελεστικό βραχίονα. Μετά τις δεκάδες συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική των τελευταίων πολλών ετών αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσαν τη «σιγή» των περίπου πέντε ετών (2019-Δεκέμβριος 2023), όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές.
Το δεύτερο «θέμα» αφορούσε στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Στην περίπτωση της τρομοκρατικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2023 στην έδρα των ΜΑΤ στου Γουδί ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη λόγω λάθους στη συνδεσμολογία. Την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη». Μόλις ενάμιση μήνα αργότερα ήρθε η ισχυρή έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας, με εμφανώς αναβαθμισμένες «πυροτεχνουργικές» ικανότητες. Αυτή τη φορά την ευθύνη ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που επιτέθηκε προσφάτως στα γραφεία της Hellenic Train.
Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι «πρόκειται για επιθέσεις από την ίδια δεξαμενή ατόμων που έχουν ως καθοδηγητή ή καθοδηγητές πρόσωπα που πιθανότατα έδρασαν πριν το 2019 με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Στην περίπτωση της έκρηξης στα γραφεία της Hellenic Train εικάζεται ότι υπήρξε σύμπραξη «νέων» και «παλιών», με τους νέους να αναλαμβάνουν το εκτελεστικό κομμάτι και τους «παλιούς» το σχεδιασμό και την προκήρυξη (που είναι γραμμένη από ‘έμπειρο’ χέρι που θυμίζει παλιές τρομοκρατικές οργανώσεις).
Γιατί όμως εμφανίζονται διαφορετικές τρομοκρατικές επωνυμίες. Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι αυτό αποτελεί συνήθης τακτική και μπορεί να γίνει για τρεις λόγους:
- Τριβές, διαφωνίες ή διαφορετικός τρόπος σκέψης μεταξύ μελών μίας τρομοκρατικής «δεξαμενής» προσώπων, για παράδειγμα σε σχέση με την επιλογή του στόχου ή ότι έχει να κάνει με επιχειρησιακά ζητήματα. Στο μακρινό παρελθόν για τέτοιους λόγους υπήρχαν «αποσπάσεις» μελών μιας ομάδας που προχώρησαν μόνα τους σε επιθέσεις.
- Αποπροσανατολισμός της έρευνας για τις διωκτικές Αρχές που καλούνται να εξαρθρώσουν περισσότερες οργανώσεις.
- Ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση σε περίπτωση ταυτοποίησης ή σύλληψης, καθώς δεν «χρεώνονται» όλες οι επιθέσεις στην ίδια ομάδα.
Αταυτοποίητοι τρομοκράτες
Για την υπόθεση της πρόσφατης έκρηξης στη λεωφόρο Συγγρού οι αστυνομικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα βρουν την άκρη του νήματος. Μεταξύ άλλων, στο μικροσκόπιο έχουν μπει φάκελοι του παρελθόντος και μάλιστα μία πολύ συγκεκριμένη έρευνα που είχε γίνει από την Αντιτρομοκρατική, κατά την οποία είχαν προκύψει στοιχεία για «καθαρούς» τρομοκράτες (που ενδεχομένως και να μην έχουν απασχολήσει τις Αρχές για τρομοκρατία). Τα πρόσωπα αυτά εκτιμάται ότι σχεδίαζαν κατά το πρόσφατο παρελθόν τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική επίθεση και δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίησή τους.
Σημειώνεται επίσης ότι στην «τράπεζα δεδομένων» της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν αρκετά «ορφανά» dna που βρέθηκαν κατά τα τελευταία έτη σε γιάφκες και εκτιμάται ότι μπορεί να ανήκουν σε «καθαρούς» τρομοκράτες. Εκτός αυτού, αποτελέσματα από άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου από παλαιότερες έρευνες είχαν αποκαλύψει τη χρήση «πακιστανικών» τηλεφώνων από άτομα που συνδέονταν με τρομοκράτες. Η πιθανότερη εκδοχή ήταν να πρόκειται για «περιφερειακά» μέλη «νεοφυών» ένοπλων ομάδων, των οποίων η «εξέλιξη» παραμένει άγνωστη και μυστηριώδης.
Υπήρχε ομάδα υποστήριξης;
Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα για την έκρηξη στη Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού δεν αποκλείουν να υπήρχαν και άλλα μέλη της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας» στην περιοχή, πλην των δύο που έχουν απεικονισθεί στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.
Το συγκεκριμένο κτίριο είχε «χαρτογραφηθεί» από τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ως υποψήφιος στόχος και γι’ αυτό φυλασσόταν προσθέτως. Εκτός από την εταιρία σεκιούριτι, η οποία έχει την ευθύνη και για τη διαχείριση των καμερών ασφαλείας, είχαν δοθεί εντολές επιτήρησης σε αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς όμως να υπάρχει από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. στατική φύλαξη. Στην πράξη βέβαια τα μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή, καθώς οι τρομοκράτες δεν έγιναν εγκαίρως αντιληπτοί και κατάφεραν να εξαφανιστούν από κεντρικούς δρόμους.
Η Αστυνομία εκτιμά ότι γνώριζαν ότι η Hellenic Train θεωρείτο για τις Αρχές εν δυνάμει στόχος, συνεπώς είχαν γνώση και για το αυξημένο ρίσκο. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπήρχε ομάδα υποστήριξης για την περίπτωση που κάτι «στράβωνε» στο σχέδιό τους. Εάν ο συλλογισμός αυτός των αστυνομικών ισχύει, τότε τα άτομα αυτά θα ήταν ένοπλα και έτοιμα να «απαντήσουν» σε τυχόν απόπειρα ελέγχου ή καταδίωξής τους.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments