Ανακηρύχθηκε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Ιόνιο – Από τα Διαπόντια Νησιά έως το Ακρωτήριο Ταίναρο
Σε μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση για τη θαλάσσια κυριαρχία και τα οικονομικά δικαιώματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση προχώρησε, με Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 33, στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή του Ιονίου, που εκτείνεται από τα Διαπόντια Νησιά έως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.
Τι προβλέπει το Π.Δ.
Σύμφωνα με το Π.Δ., που εκδόθηκε με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και φέρει τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακηρύσσεται επισήμως η ελληνική ΑΟΖ με βάση:
-
Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS),
-
Τη διμερή συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που τέθηκε σε ισχύ το 2021.
Η θαλάσσια περιοχή οριοθετείται με γεωγραφικά σημεία αναφοράς (WGS-84) και συγκεκριμένες συντεταγμένες, που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο Παράρτημα του Διατάγματος.
Κυριαρχικά δικαιώματα και επιφυλάξεις
Το Π.Δ. διευκρινίζει ότι:
-
Η αιγιαλίτιδα ζώνη δεν περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ (καθορίζεται από τον ν. 4767/2021),
-
Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελλάδας εντός της ΑΟΖ ασκούνται σύμφωνα με τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης του ΟΗΕ,
-
Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση αντίστοιχων δικαιωμάτων και σε άλλες περιοχές της επικράτειάς της, όπως προβλέπεται από τη διεθνή σύμβαση.
Πού εκτείνεται η ΑΟΖ
Η ΑΟΖ περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή:
-
Από τα Άκρα Μπόκα των Οθωνών,
-
Μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο στη Λακωνία.
Συνδέεται γεωγραφικά με τα οριοθετημένα σημεία της συμφωνίας με την Ιταλία, σχηματίζοντας συνεκτική θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο της χώρας.
Το παρόν τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 17 Απριλίου 2025 (ΦΕΚ Α’ 59).
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments