Νομική «ασπίδα» για τον εργασιακό εκφοβισμό στα Σώματα Ασφαλείας – Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση
Με την Υπουργική Απόφαση Φ.64/946/οικ.858/2023 εισάγεται για πρώτη φορά ένα θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταστολή του εργασιακού εκφοβισμού (mobbing) στον Δημόσιο Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Police Action - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε συστηματική, ταπεινωτική ή αυταρχική συμπεριφορά προϊσταμένων προς υφισταμένους συνιστά ποινικά, πειθαρχικά και αστικά κολάσιμη πράξη, αντιμετωπιζόμενη πλέον ως μορφή ψυχολογικής βίας.
Οι ποινές για τους υπαίτιους μπορεί να φτάσουν μέχρι και την κάθειρξη, ενώ η δίωξη για τα αδικήματα είναι αυτεπάγγελτη.
Μια σημαντική καινοτομία του νέου πλαισίου είναι το λεγόμενο «ανεστραμμένο τεκμήριο αθωότητας»: όταν ένας εργαζόμενος καταγγέλλει ηθική παρενόχληση, το βάρος απόδειξης της αθωότητας μετατίθεται στον καταγγελλόμενο.
Η διάταξη αυτή αναγνωρίζει τη δυσκολία τεκμηρίωσης τέτοιων περιστατικών από τα θύματα, ιδιαίτερα σε ιεραρχικά δομημένους οργανισμούς όπως η Αστυνομία.
Η αναγνώριση του mobbing ως σοβαρού υπηρεσιακού αδικήματος θέτει νέα δεδομένα για τα Σώματα Ασφαλείας και επιβάλλει την εγκατάλειψη παρωχημένων πρακτικών διοικητικής αυθαιρεσίας.
Η Police Action υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, τον σεβασμό και ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, καλώντας τους συναδέλφους να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγέλλουν κάθε μορφή υπηρεσιακής βίας.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments