Άδεια Ανατροφής Τέκνου (9μηνο): Παρερμηνείες και Διακρίσεις εις βάρος ανδρών στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

 


Συχνά παράπονα από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) καταγράφονται αναφορικά με την άνιση μεταχείριση ανδρών που αιτούνται την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, παρότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητά την ισότιμη παροχή της.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 80/2015, η άδεια παρέχεται άπαξ και συνεχόμενα μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας του (άρθρο 6, παρ. 3), ανεξαρτήτως φύλου και ανεξαρτήτως της επαγγελματικής κατάστασης του/της συζύγου (άρθρα 6, παρ. 7 & 10).

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, διοικήσεις επικαλούνται «υπηρεσιακές ανάγκες» απορρίπτοντας αιτήματα ή προτείνοντας μεταγενέστερη υποβολή τους, κάτι που δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη από το 2010 επισημάνει ότι τέτοιες πρακτικές μπορεί να συνιστούν έμμεση διάκριση λόγω φύλου και δεν ερείδονται σε καμία πρόβλεψη της νομοθεσίας.

Όπως τονίζει ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, Γιώργος Καμπουράκης, η Ομοσπονδία Π.Ο.Λ. είναι σταθερά παρούσα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των στελεχών του Σώματος. Το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής δεν επιδέχεται ερμηνείες ή καθυστερήσεις και αποτελεί εργαλείο τόσο για την ενίσχυση της οικογένειας όσο και για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

 


ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ (9μηνο)- ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Επειδή πολύ συχνά εκφράζονται παράπονα συναδέλφων από όλη την Ελλάδα για  διακριτική μεταχείριση στο άρρεν προσωπικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, όταν  αιτείται την 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου, παραθέτω πληροφορίες - διευκρινήσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει την συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Π.Δ. 80/2015 αναφέρονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 6, παράγραφος 3: «η άδεια ανατροφής τέκνου λαμβάνεται άπαξ και συνεχόμενη και εξαντλείται μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας του»

 Άρθρο 6, παράγραφος 7: « Οι διευκολύνσεις των παραγράφων 2 και 3 παρέχονται στο άρρεν και θήλυ προσωπικό Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ανεξάρτητα εάν ο σύζυγος ή η σύζυγος απασχολείται ή όχι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας

Άρθρο 6, παράγραφος 10: « Οι διευκολύνσεις των παραγράφων 2 και 3 παρέχονται στο άρρεν και θήλυ προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ολικώς ή κατά το μέρος εφόσον ο σύζυγος ή η σύζυγος (…) δεν προβεί σε χρήση…» όμοιων διευκολύνσεων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

Α) Οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια είναι το τέκνο να μην έχει υπερβεί το έκτο έτος και να μην έχει κάνει χρήση όμοιων διευκολύνσεων ο/η σύζυγος.

Β) Η άδεια παρέχεται χωρίς διάκριση και στα δύο φύλλα.

Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες συναδέλφων, όταν κάποιος αιτείται άδεια ανατροφής, τείνει να γίνει πάγια τακτική της διοίκησης να αρνείται την χορήγηση της άδειας προβάλλοντας υπηρεσιακές ανάγκες και να προτείνει στον αιτούντα να επανέλθει με νέα αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επίσης, παρατηρείται διάκριση εις βάρος των ανδρών που αιτούνται την άδεια ανατροφής τέκνου.

Ήδη από το 2010 ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανάλογες καταγγελίες που «αφορούσαν στην επίκληση υπηρεσιακών αναγκών για την μη χορήγηση ή τη μετάθεση χορήγησης της άδειας ανατροφής της σε άλλη χρονική στιγμή» είχε τονίσει ότι «η άρνηση χορήγησης γονικής άδειας ανατροφής, αφενός δεν μπορεί να ερείδεται σε υπηρεσιακές ανάγκες κατά την κρίση της Διοίκησης, διότι τέτοια διακριτική ευχέρεια δεν προβλέπεται από την οικεία διάταξη, αφετέρου, μπορεί να συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου όταν η άρνηση χορήγησης αφορά αιτήματα πατέρων υπαλλήλων σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι αιτήματα μητέρων υπαλλήλων». Και συμπληρώνει πως σύμφωνα «με την τελολογική ερμηνεία της συγκεκριμένης ρύθμισης, εάν ήταν στην πρόθεση του νομοθέτη να θέσει όρους για την χορήγηση των αδειών ανατροφής παιδιού, θα το είχε δηλώσει ευθέως στη διάταξη».

Συμπερασματικά λοιπόν δεν προβλέπεται από την νομοθεσία δυνατότητα της διοίκησης να εισηγηθεί αρνητικά επικαλούμενη υπηρεσιακές ανάγκες ούτε να προτείνει χορήγηση της άδειας σε μεταγενέστερο του αιτήματος χρόνο.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να απαιτούνται επεξηγήσεις για ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα το οποίο έχει εδραιωθεί από το 2015. Η συγκεκριμένη διάταξη αφενός ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία και των δύο γονέων σε μια εποχή που λόγω της ακρίβειας είναι αδύνατον να καλυφτούν τα έξοδα της οικογένειας από ένα μόνο εισόδημα  και αφετέρου συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

 Η Ομοσπονδία μας Π.Ο.Λ. αναδεικνύει πάντοτε τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους - στελέχη του ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρεμβαίνοντας όποτε απαιτηθεί για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

                                                                  

Καμπουράκης Γεώργιος

Αναπληρωτής  Γεν. Γραμματέας Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

 

Related

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2420456333596564063

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item