Παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ στη Βουλή για την υιοθέτηση των νομοθετικών της προτάσεων (VIDEO)
Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Ε.Γ., κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, υπέβαλε σήμερα τις προτάσεις της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων για το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση της δομής της Αστυνομίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης κλπ».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογράμμισε την ανάγκη οι οργανωτικές αλλαγές να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και του προσωπικού που καλείται να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση των αστυνομικών, με την Ομοσπονδία να χαιρετίζει τις αλλαγές, αλλά και να ζητά περισσότερη χρηματοδότηση για τη δια βίου μάθηση και την αναβάθμιση των σπουδών.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν βασικά σημεία του νομοσχεδίου που ενσωματώνουν προτάσεις της Ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων:
Η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.
Η βελτίωση των όρων εισαγωγής στις Σχολές της Αστυνομίας.
Η ενίσχυση της βαθμολογικής προαγωγής των θανόντων ενστόλων.
Η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων μέσω διοικητικών προστίμων.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας αστυνομικού νοσοκομείου, καθώς και στη διατήρηση και ενίσχυση των υγειονομικών δομών της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να ενταχθούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο Πρόεδρος κατέθεσε τα σχετικά κείμενα στα πρακτικά και ζήτησε από την Κυβέρνηση και τα μέλη της Επιτροπής να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Θεμάτων και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστος Συνδρεβέλης, απάντησε σε ερωτήσεις των βουλευτών.
H AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΑΣΥ
Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Ε.Γ. κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, υπέβαλλε σήμερα τις προτάσεις της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων για το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση της δομής της Αστυνομίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης κλπ». Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε «ότι η οργανωτική αλλαγή πρέπει να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Και φυσικά, να λαμβάνει υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα, τα αιτήματα του προσωπικού που θα σηκώσει το βάρος αυτής της αλλαγής. Θα δούμε λοιπόν στην πράξη πώς θα εξελιχθεί το νέο εγχείρημα και ανάλογα θα κρίνουμε τις αποφάσεις της ηγεσίας.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, χαιρετίζουμε τις αλλαγές, καθώς αυτές ήταν στις προτάσεις μας. Πρέπει όμως να διατεθούν περισσότερα χρήματα για την αναβάθμιση των σπουδών και για τη δια βίου εκπαίδευση. Η αναγνώριση της Σχολής Αστυφυλάκων, ως ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και όχι ως Ανώτατο, εξακολουθεί να μας προβληματίζει. Επίσης, σας καλούμε να ψηφίσετε τη δυνατότητα εισαγωγής στις Αστυνομικές σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία. Να προστεθεί, δηλαδή, για λόγους ισότητας και το 3ο Πεδίο επιστημών υγείας και ζωής».
Στη συνέχεια ο κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ αναφέρθηκε στα άρθρα με τα οποία υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες μας προτάσεις σε συνέχεια και της απόφασης του κ. Πρωθυπουργού για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας. Πρόκειται ειδικότερα για τα εξής άρθρα:
Άρθρο 125
Εισαγωγή στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας ως ειδικής κατηγορίας των τέκνων αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και τέκνων αναπήρων ή θυμάτων εν ενεργεία ή εν συντάξει αστυνομικού προσωπικού, ειρηνικής περιόδου.
Άρθρα 161, 162 και 163
Αφορούν στη βαθμολογική προαγωγή θανόντος ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και την παροχή οικονομικών βοηθημάτων σε γονείς, συζύγους, τέκνα και αδέλφια.
Άρθρο 202
Αναγνώριση χρόνου μετοχικής σχέσης στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Αφορά τους νεοεξερχόμενους των αστυνομικών σχολών και ειδικότερα τη δυνατότητα αποπληρωμής των κρατήσεων υπέρ του Ταμείου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μετοχικής σχέσης, όπως ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ειδικά για το άρθρο 35 που αφορά στη Διεύθυνση Υγειονομικού, τόνισε:
«Όπως ξέρετε, ένα επικίνδυνο λειτούργημα, όπως είναι αυτό του αστυνομικού, αλίμονο αν δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχες δομές -υγειονομικής και νοσοκομειακής προστασίας.
Με αυτό το άρθρο λοιπόν, ενώ καλώς δημιουργείται άλλη μια μονάδα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών και Τραύματος, όπως είχαμε αιτηθεί και συζητήσει και στο τελευταίο μας συνέδριο, πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, εν αγνοία μας, προωθεί την ένταξη των Κεντρικών Ιατρείων της Αστυνομίας, στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ελπίζουμε να είναι μια άστοχη πρωτοβουλία και να μην υπάρξει συνέχεια.
Εμείς ζητάμε όχι μόνο διατήρηση και ενίσχυση των σημερινών δομών, αλλά και εξέλιξή τους μελλοντικά με την ίδρυση αστυνομικού νοσοκομείου. Είμαστε έμμεσα και άμεσα, τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένοι.
Τέλος, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι μας ενδιαφέρει επίσης η άμεση ψήφιση συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Έχουν τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπουργών, αλλά δεν κατατέθηκαν σήμερα.
Αφορούν
- την ενίσχυση των ασφαλιστικών μας ταμείων με συγκεκριμένο ποσοστό επί των διοικητικών προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
- την υιοθέτηση των τέκνων των θανόντων αστυνομικών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και
-την αποζημίωση των αιρετών αστυνομικών κατά το χρόνο εργασίας πέραν του πενθημέρου».
Ο Πρόεδρος κατέθεσε στα πρακτικά τα σχετικά κείμενα των προτεινομένων ρυθμίσεων και ζήτησε από την Κυβέρνηση και τα μέλη της Επιτροπής να τις υιοθετήσουν.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών θεμάτων & Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κ. Χρήστος ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ απάντησε σε ερωτήσεις των κ.κ. Βουλευτών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments