ΚΕΠΕ: Χαμηλότερες οι αμοιβές στο Δημόσιο έναντι του Ιδιωτικού Τομέα – Διευρύνεται το μισθολογικό χάσμα

 


Σημαντικά χαμηλότερες παραμένουν οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό, σύμφωνα με την τρίτη ανάλυση επικαιρότητας για το 2025 του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η διαφορά αυτή μάλιστα διευρύνθηκε μεταξύ 2022 και 2023, λόγω της αύξησης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, το εκτιμώμενο καθαρό ωρομίσθιο στον δημόσιο τομέα είναι κατά 14,6% χαμηλότερο έναντι του ιδιωτικού, βάσει της μεθοδολογίας Mincer (1974). Παράλληλα, με την προσέγγιση Oaxaca-Blinder (1973), οι ωριαίες αποδοχές στο Δημόσιο υπολείπονται κατά 13,3%.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι το μισθολογικό χάσμα αφορά εργαζόμενους με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, οι οποίοι διαφοροποιούνται μόνο ως προς τον τομέα απασχόλησής τους. Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι οι αμοιβές στο Δημόσιο παραμένουν χαμηλότερες, ενώ η τάση των τελευταίων ετών δείχνει ότι το χάσμα μεγαλώνει.

 

 Περίληψη της Ανάλυσης του ΚΕΠΕ για το Μισθολογικό Χάσμα Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα

Το ΚΕΠΕ πραγματοποίησε ανάλυση για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελλάδα για τα έτη 2022-2023, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μεθοδολογίες.

Βασικά Συμπεράσματα:

  • Το καθαρό ωρομίσθιο στον δημόσιο τομέα είναι 14,6% χαμηλότερο από τον ιδιωτικό (μέθοδος Mincer, 1974).
  • Οι ωριαίες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υστερούν κατά 13,3% έναντι του ιδιωτικού τομέα (μέθοδος Oaxaca-Blinder, 1973).
  • Το μισθολογικό χάσμα διευρύνθηκε μεταξύ 2022-2023 λόγω της αύξησης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αντίθετα με παλαιότερες μελέτες που έδειχναν πλεονέκτημα του δημόσιου τομέα, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολαμβάνουν προνομιακές αμοιβές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι με χαμηλό ή πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης βιώνουν ακόμα μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα.
  • Η στασιμότητα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η δομή του μισθολογίου συνέβαλαν στη σχετική μείωση των αμοιβών έναντι του ιδιωτικού τομέα.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα είναι πλέον αισθητά χαμηλότερες, ιδίως μετά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Related

TOP NEWS 5931225952475340455

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item