Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ανησυχητική η άνοδος των τροχαίων – Χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι και καλύτερη οδική παιδεία»
Στην έξαρση των τροχαίων ατυχημάτων και την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα οδικής ασφάλειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
«Πολλά τροχαία μέσα στις πόλεις – Οι δικυκλιστές οι πιο ευάλωτοι»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων συμβαίνει εντός του αστικού ιστού, με τους δικυκλιστές να είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. «Πάρα πολλοί δεν φορούν κράνος, κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) επιχειρεί να βάλει τάξη σε αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε.
Τα πεζοδρόμια και οι παρασύρσεις πεζών
Ο υπουργός στάθηκε στην έλλειψη πεζοδρομίων και την επικινδυνότητα που δημιουργείται για πεζούς, όπως ηλικιωμένους και γονείς με καροτσάκια, οι οποίοι αναγκάζονται να κινούνται στον δρόμο. Παράλληλα, σημείωσε πως σημαντικός αριθμός παρασύρσεων οφείλεται στη χρήση κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς.
Κάμερες σε 500 σημεία στην Αττική – «Δεν μπορούμε να γεμίσουμε τη χώρα με εκατομμύρια κάμερες»
Αναφερόμενος στα μέτρα επιτήρησης, ανακοίνωσε πως σε λίγους μήνες θα τοποθετηθούν κάμερες σε 500 σημεία στην Αττική για την καταγραφή της παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη. «Δεν μπορούμε να έχουμε κάμερες παντού, αλλά μπορούμε να επιβάλουμε αυστηρές ποινές σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες και προκαλούν τροχαία δυστυχήματα», ανέφερε.
Επικοινωνιακή καμπάνια για τον νέο ΚΟΚ – Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για ενημερωτική καμπάνια ενόψει της εφαρμογής του νέου ΚΟΚ, με έμφαση στη μείωση των ορίων ταχύτητας εντός πόλεων, καθώς και στην υποχρεωτική χρήση κράνους. «Στην Αθήνα, οκτώ στους δέκα φορούν κράνος. Στην περιφέρεια, μόνο δύο στους δέκα. Πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στις παραβάσεις του κόκκινου σηματοδότη, της μέθης, του κράνους και της προτεραιότητας», υπογράμμισε.
Αυστηρότεροι έλεγχοι και αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης
«Τα μεγάλα τροχαία δεν τα προκαλούν οι ηλικιωμένοι, αλλά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι οδηγούν χωρίς κράνος ή αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα», ανέφερε ο υπουργός, προτείνοντας πιο συχνές και αυστηρές εξετάσεις για τους οδηγούς.
Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ): «Έχει μειωθεί η παραβίαση, αλλά παραμένει επικίνδυνη»
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), σημειώνοντας πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει κρίσιμο ζήτημα. «Η παραβίαση της ΛΕΑ είναι δολοφονική πρακτική, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος δεν μπορεί να επέμβει άμεσα η Τροχαία ή τα ασθενοφόρα», τόνισε.
Η κυβέρνηση προχωρά σε αυστηρότερα μέτρα για την οδική ασφάλεια, με στοχευμένους ελέγχους, ενημερωτική καμπάνια και αυστηροποίηση του νέου ΚΟΚ.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments