"Πήρε το μήνυμα" η κυβέρνηση και απαντά με οικογενειοκρατία στη Δικαιοσύνη;

 


Η θητεία της προέδρου του Αρείου Πάγου,  κ. Αδειλίνη, λήγει σύντομα και σήμερα κυκλοφορεί δημοσίευμα στον ισότοπο ieidiseis  πως το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή της είναι ο Βασίλης Φλωρίδης. Το στοιχείο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις είναι πως ο ίδιος είναι αδελφός του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε τίθεται ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα που αφορά τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Δικαιοσύνη υπό κυβερνητικό έλεγχο;

Η πιθανότητα ένας στενός συγγενής του υπουργού Δικαιοσύνης να αναλάβει το ανώτατο δικαστικό αξίωμα στη χώρα γεννά εύλογα ερωτήματα:

  • Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία της Δικαιοσύνης, όταν ο ανώτατος δικαστής έχει άμεση συγγενική σχέση με τον πολιτικό προϊστάμενό του;
  • Πώς μπορεί να ελεγχθεί η εκτελεστική εξουσία από τη δικαστική, όταν υπουργός και ανώτατος δικαστικός ανήκουν στην ίδια οικογένεια;
  • Ποιο μήνυμα στέλνει αυτή η επιλογή για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα;

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε μιλάμε για ένα πρωτοφανές παράδειγμα οικογενειοκρατίας και κυβερνητικού ελέγχου της Δικαιοσύνης, που πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία των θεσμών.

Η κυβέρνηση «πήρε το μήνυμα» και απαντά με αυταρχισμό;

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να αντιδρά στα πρόσφατα μηνύματα της κοινωνίας με ακόμη σκληρότερο έλεγχο των θεσμών.

Αν όντως επιλεγεί ο αδελφός του υπουργού, τότε η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε καν να κρατήσει τα προσχήματα. Μετά τον απόλυτο έλεγχο στα ΜΜΕ και το σκάνδαλο των υποκλοπών, η τοποθέτηση ενός οικογενειακού προσώπου στη Δικαιοσύνη θα σήμαινε τον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο του θεσμού.

Η ελληνική κοινωνία αξίζει απαντήσεις και διαφάνεια. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα αν η πληροφορία ισχύει και, εάν όντως είναι ακριβής, να εξηγήσει πώς δικαιολογείται αυτή η επιλογή χωρίς να θεωρηθεί σκάνδαλο θεσμικής εκτροπής.

Είναι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη ή γίνεται οικογενειακή υπόθεση; 

Η απάντηση επείγει

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8302304938720758022

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item