Λαμπρόπουλος στην κυβέρνηση, Σαμαράς στο στόχαστρο: Η νέα πολιτική ίντριγκα


Η τοποθέτηση του Γιάννη Λαμπρόπουλου στη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αποτελεί μία από τις πιο ηχηρές και, ταυτόχρονα, προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με καταγωγή από την Ελληνοεκκλησιά Μεσσηνίας και γεννημένος το 1955, ο Λαμπρόπουλος διαθέτει πολυετή κοινοβουλευτική θητεία και εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, η ανάληψη ενός τόσο κρίσιμου χαρτοφυλακίου από ένα πολιτικό στέλεχος της παλιάς φρουράς εγείρει ερωτήματα για την κατεύθυνση του υπουργείου σε μια περίοδο αυξημένων κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων.

Ένας αντίπαλος του Σαμαρά σε κομβική θέση

Η επιλογή Λαμπρόπουλου δεν φαίνεται να είναι τυχαία. Η πολιτική του διαδρομή έχει σημαδευτεί από τις έντονες αντιπαραθέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μεταξύ τους κόντρες, που ξεπερνούν τις ιδεολογικές διαφορές και φτάνουν σε βαθιά προσωπικό επίπεδο, αποτελούν κοινό μυστικό στους πολιτικούς κύκλους της Μεσσηνίας.

Η επιστροφή του στην κυβέρνηση μετά από χρόνια πολιτικής «απραξίας» ερμηνεύεται από πολλούς ως μια στρατηγική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να χρησιμοποιεί την υπουργοποίηση Λαμπρόπουλου ως μοχλό πίεσης προς τον Σαμαρά και το εσωκομματικό του μπλοκ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί αυτόνομα, ανεξάρτητα από εσωτερικές αντιστάσεις και παλαιούς μηχανισμούς εξουσίας.

Ο «εκπαραθυρωμένος» Νικολόπουλος

Η τοποθέτηση του Λαμπρόπουλου στη θέση του υφυπουργού δεν ήταν απλώς μια εσωκομματική τακτική κίνηση, αλλά και μια κίνηση που οδήγησε στην απομάκρυνση του Ανδρέα Νικολόπουλου. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός, αν και νεότερος και με δυναμική παρουσία, απομακρύνθηκε για να ανοίξει ο δρόμος για τον 70χρονο Λαμπρόπουλο. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς δείχνει μια ξεκάθαρη στροφή της κυβέρνησης προς πιο παραδοσιακές και παλαιότερες πολιτικές προσωπικότητες.

Πολιτική τακτική ή συντηρητική στροφή;

Η τοποθέτηση του Λαμπρόπουλου δεν αποτελεί μόνο μια εσωκομματική στρατηγική, αλλά και ένα δείγμα της κατεύθυνσης που επιλέγει η κυβέρνηση για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απομάκρυνση του Νικόλαου Νικολόπουλου, ενός νεότερου και πιο δυναμικού πολιτικού, για να ανοίξει ο δρόμος στον 70χρονο Λαμπρόπουλο, σηματοδοτεί μια στροφή προς πιο παραδοσιακές πολιτικές επιλογές. Αυτή η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική περί ανανέωσης και νεωτερικότητας που η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει.

Παρότι η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο τιμόνι του υπουργείου δείχνει ότι η βασική γραμμή της κυβέρνησης δεν μεταβάλλεται ριζικά, η συμπλήρωσή της με την παλαιοκομματική φυσιογνωμία του Λαμπρόπουλου ενδέχεται να επηρεάσει τόσο την αστυνομική πολιτική όσο και την προσέγγιση σε ζητήματα δημόσιας τάξης.

Το πολιτικό ρίσκο της επιλογής

Η μεγάλη πρόκληση που τίθεται πλέον είναι εάν η επιστροφή του Γιάννη Λαμπρόπουλου θα αποδειχθεί επιτυχής ή αν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα στοχεύει να λύσει. Ενδεχομένως, η κίνηση αυτή να επιφέρει αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και να προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που αναμένουν μια πιο σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων δημόσιας τάξης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιλογή Λαμπρόπουλου δεν περνά απαρατήρητη, τόσο εντός της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Η συνέχεια θα δείξει αν πρόκειται για μια επιτυχημένη πολιτική κίνηση ή για έναν εσωκομματικό ελιγμό που θα εντείνει τις εντάσεις και τις διαφωνίες.

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5802534087060935389

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item