"Η ιστορία κάνει μπορντέλο την γεωγραφία."
Συνήθιζε συχνά να μνημονεύει αυτή τη φράση η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στις διαλέξεις της. Η Επονίτισσα που εργάστηκε δίπλα στη βασίλισσα Φρειδερίκη, στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και ψήφισε Σαρκοζί ως Γαλλίδα πολίτης, μακριά από ιδεολογικά στερεότυπα, είναι διαχρονικά επίκαιρη, αλλά με αριστερή ιδεολογία των πολλών «δέλτα»: δημοκρατία, δικαιοσύνη, διάλογος, δίκαιο στη ζωή κ.α.
Με αφορμή την επέμβαση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διαπιστώνεται η αδυναμία της Ευρώπης, παρά την επίπλαστη ενότητά της. Η ιστορία του κόσμου αλλάζει, και έχουμε την αίσθηση ότι η μεγάλη Ελληνίδα ακαδημαϊκός – με μια πορεία αξιοζήλευτη, σαν μυθιστόρημα – είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Αναρωτιέστε γιατί μνημονεύουμε την ιστορικότητά της σε αυτή τη σελίδα; Ο λόγος είναι απλός: γύρω μας δεν είναι μόνο η αστυνομία. Τα Τέμπη είναι μια αστυνομική είδηση που θα απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη, με τις κοινωνικές της προεκτάσεις να είναι τεράστιες.
Σήμερα, βλέπουμε την ιστορία να κάνει μπορντέλο την γεωγραφία, καθώς παρατηρούμε τη διαστρωμάτωση του ελληνικού λαού, τις ρίζες μας και τη συμπεριφορά μας στις πρόσφατες διαδηλώσεις για τους 57 νεκρούς των Τεμπών. Σιγά-σιγά όμως, ξυπνούν μνήμες για το Μάτι, τη Μάνδρα και άλλες εθνικές τραγωδίες, όπου κανείς δεν δικαιώθηκε πραγματικά.
Αυτό το συνονθύλευμα των διαμαρτυρομένων, εκτός από εκείνους που πράγματι θέλουν να τιμήσουν τους νεκρούς, περιλαμβάνει και πολλούς που έχουν αλλότριους σκοπούς. Και τους γνωρίζουμε όλοι.
Τι θέλει να μας πει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ με τη φράση της; Το έχει εξηγήσει σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια:
"Όταν στέλνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που δεν ξέρουν όχι μόνο τι είναι η Ευρώπη και πώς δουλεύει, αλλά ούτε μία ξένη γλώσσα, η αναξιοπιστία της πολιτικής μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Όταν στέλνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο 'Πολάκηδες', συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Όταν διοικούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί."
"Από παιδί άκουγα τους γονείς μου να λένε ότι δύο είναι τα θηλυκά κακά που μας κατέστρεψαν: η Ιστορία και η Πολιτική. Την Ιστορία προσπάθησα να τη δαμάσω. Με την πολιτική ουδέποτε ασχολήθηκα. Είχα πει κάποτε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολιτική παρακμή. Με κοίταξε αγριεμένος και με ρώτησε γιατί. Του απάντησα: 'Επειδή τα εθνικά θέματα γίνονται πολιτικά, τα πολιτικά κομματικά και τα κομματικά προσωπικά'. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται το εθνικό όραμα. Και μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει."
"Αυτό που η Ελλάδα έχει ανάγκη είναι να δαμάσει τις κακές νοοτροπίες και τα φαινόμενα, να βρει μια άλλη παιδεία. Από την έλλειψη αυτή υποφέρει. Δυστυχώς, σήμερα η παιδεία δεν ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο δεν είναι σε θέση να καλύψει τα κενά."
Η κληρονομιά της σκέψης της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ παραμένει πολύτιμη και επίκαιρη. Η Ιστορία και η Πολιτική, όπως μας υπενθυμίζει, δεν είναι απλές αφηγήσεις, αλλά δυνάμεις που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments