Χάρης Μπουκουβάλας | Επικίνδυνο: Δίκαιο και Νόμιμο – Η Αναγνώριση που Άργησε


 Η αναγνώριση του επικίνδυνου χαρακτήρα του αστυνομικού επαγγέλματος αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα του ένστολου προσωπικού. Ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ, Χάρης Κ. Μπουκουβάλας, αναλύει τη σχέση μεταξύ Δικαίου και Νομιμότητας, επισημαίνοντας τις προκλήσεις και τις θεσμικές εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υφίστανται. Διαβάστε το άρθρο του, που καταγράφει με σαφήνεια το διακύβευμα και τη σημασία της θεσμικής κατοχύρωσης της επικίνδυνης εργασίας των αστυνομικών.

 

 

Το δίκαιο και το νόμιμο στην εργασία,

ως ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας.

28 Φεβρουαρίου 2025

Χάρης Κ. Μπουκουβάλας

Νομικός Σύμβουλος ΠΟΑΣΥ

 

Δίκαιο είναι σε κάθε περίπτωση το Ηθικό. Το σταθερό σημείο αναφοράς και κοινής αντίληψης, που υπάρχει ως τέτοιο στις συνειδήσεις των ανθρώπων, που συγκροτούν μια κοινότητα, μεγαλύτερη από τα όρια ενός κράτους ή μιας ευρύτερης περιφέρειας, που συνέχεται με κοινούς αξιακούς δεσμούς, ώστε να συγκροτεί έναν Πολιτισμό.

Και ενώ οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, οπότε και είναι αδύνατο να ελέγξουμε τα πάντα στη ζωή, το Δίκαιο παραμένει σταθερό, σχεδόν αιώνιο.

Τέτοια σταθερή αρχή κοινής αντίληψης όχι μόνο για τη Χώρα μας, αλλά και για τις αξίες του ευρωπαϊκού, του δυτικού πολιτισμού, που υπαγόμαστε - ή για την ακρίβεια πρώτοι εμείς διαμορφώσαμε - είναι ότι το λειτούργημα του Φρουρού του Κράτους, υπό την ειδική εξουσιαστική του φύση, είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

Το Δίκαιο δεν είναι πάντα Νόμιμο. Τούτο συμβαίνει όταν το Κράτος με τις δύο του εξουσίες -νομοθετική και εκτελεστική (η δικαστική δεν νομοθετεί, αλλά ερμηνεύει και ελέγχει τους Νόμους)- δεν νομοθετεί το Δίκαιο.

Παραδοξότητα, αλλά από τέτοιες είναι γεμάτες οι δημοκρατίες.

Εν προκειμένω, με την αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου, το Δίκαιο έγινε επιτέλους και Νόμιμο και οι έννοιες ταυτίστηκαν! Η θέσπιση μάλιστα και ενός επιδόματος, στο ίδιο ύψος για κάθε βαθμίδα αστυνομικού προσωπικού, έρχεται να υπογραμμίσει την επιτυχία του διαχρονικού και πάγιου αιτήματος. Οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών σας, υπό οιονδήποτε χαρακτηρισμό, αποτελεί βοήθημα διόλου αμελητέο για τις ανάγκες των οικογενειών σας.

Ο χαρακτηρισμός όμως του όποιου επιδόματος ανήκει στην πολιτική ορολογία και όχι στην νομική, η οποία απαιτεί θεσμική - νομοθετική κατοχύρωση άνευ περιορισμών και επιφυλάξεων του επικίνδυνου χαρακτήρα της εργασίας σας.

Υπ αυτήν την έννοια, το αίτημά σας είναι επί δεκαετίες και παραμένει ηρτημένο, για το οποίο οι αγώνες δεν πρέπει να μειωθούν. Το Δίκαιο, εν σχέση με άλλους κλάδους στους οποίους έχει αναγνωριστεί η επικίνδυνη εργασία, για εμάς είναι ακόμα ζητούμενο και δεν πρέπει η οποιαδήποτε ονομασία μιας αύξησης να υποστείλει την σημαία.

 

Related

TOP NEWS 5023190607972050680

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item