ΣτΕ: Ακυρώθηκε η Υπουργική απόφαση που χαρακτήριζε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για μετανάστες
Tο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ανεπαρκή τα κριτήρια της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία η Τουρκία είχε χαρακτηριστεί ως ασφαλής τρίτη χώρα για μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης.
Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου (538595/12.12.2023) δεν τεκμηριώνει επαρκώς ότι η Τουρκία πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα.
Το Δικαστήριο έκρινε πως δεν αξιολογήθηκαν ειδικά οι πληροφορίες που περιέχονται στις πηγές σε σχέση με τα κριτήρια που ορίζει το άρθρο 91 του νόμου 4939/2022, με αποτέλεσμα να μην στοιχειοθετείται ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους συγκεκριμένους μετανάστες.
Τι σημαίνει η απόφαση
Η ακύρωση της ΚΥΑ συνεπάγεται ότι οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας των μεταναστών από τις πέντε χώρες δεν μπορούν να απορρίπτονται αυτόματα με το σκεπτικό ότι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.
Το ΣτΕ προχώρησε επίσης στην ακύρωση ατομικών αποφάσεων των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφύγων, με τις οποίες είχαν απορριφθεί αιτήματα ασύλου μεταναστών από το Αφγανιστάν. Το σκεπτικό του Δικαστηρίου βασίστηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναστείλει γενικώς την επανεισδοχή μεταναστών από το Μάρτιο του 2020, γεγονός που είχε επιβεβαιωθεί και από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στις 4.10.2024.
Με αυτή την εξέλιξη, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν πλέον να απορρίπτουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτες, με το αιτιολογικό ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα.
Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments