«Δεν θα φτάσουμε στη γυναικοκτονία»: Η μυστική ομάδα του Ηρακλείου που παρεμβαίνει πριν να είναι αργά
Καν’ το όπως το Ηράκλειο: η ομάδα που αναλύει και προλαμβάνει τις περιπτώσεις «υψηλής επικινδυνότητας» «Δεν περιμένουμε να γίνει μία γυναικοκτονία. Επεμβαίνουμε με το πρώτο ολίσθημα του θύτη..»
Στην εποχή της αυξημένης ενδοοικογενειακής βίας, όπου η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να χάνει την αξία της, μια πρωτοβουλία στο Ηράκλειο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό. Μια διεπιστημονική ομάδα, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στοχεύει στην ανίχνευση και αποτροπή περιστατικών υψηλής επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ευαγγελίας Καρεκλάκη στο Cretalive.gr, η ομάδα αυτή λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη πλατφόρμα ασφαλείας. Μέσω αυτής, οι εμπλεκόμενοι φορείς αλληλοενημερώνονται και αναλύουν δεδομένα για τους θύτες, ώστε να εντοπίζουν περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής.
Όπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Μαρία Παπαδακάκη, η ομάδα αξιολογεί στοιχεία όπως παραβίαση περιοριστικών όρων, προηγούμενες καταδίκες, οπλοκατοχή, χρήση ουσιών, ακόμα και προσπάθειες στραγγαλισμού του θύματος.
Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ, κα Μαρία Παπαδακάκη
Σε περιπτώσεις όπου τα δεδομένα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο, γίνεται άμεση παρέμβαση σε συνεργασία με υπηρεσίες όπως η παιδική προστασία, οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών και οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
Αυτό που καθιστά την πρωτοβουλία αυτή πρωτοποριακή είναι η διασύνδεση όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να υπάρχει συνεχής και ενεργή παρακολούθηση κάθε περίπτωσης. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η εξέλιξη μιας περίπτωσης ενδοοικογενειακής βίας σε γυναικοκτονία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Δεν περιμένουμε να φθάσει μία περίπτωση στη γυναικοκτονία. Την παρακολουθούμε και στο πρώτο ολίσθημα του δράστη ή όπου δούμε ότι χωλαίνει το σύστημα, έχουμε τα αντανακλαστικά να επέμβουμε».
Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αντίστοιχων μοντέλων παρέμβασης και σε άλλες περιοχές της χώρας, προσφέροντας ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments