Καταργούνται τα Κεντρικά Ιατρεία Αστυνομίας – Ενσωμάτωση στο 401 και 424 Στρατιωτικά Νοσοκομεία
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για την υγειονομική περίθαλψη των αστυνομικών έχει αναδειχθεί μέσω ανάρτησης του Γιάννη Σ. Φαναριώτη στο Facebook. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας πρόκειται να καταργηθούν και να ενσωματωθούν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γ.Σ.Ν.Α.) και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης (Γ.Σ.Ν.Ε.).
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το προσωπικό των Κεντρικών Ιατρείων θα μεταφερθεί στις αντίστοιχες δομές των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου θα παρέχει τις υπηρεσίες του, όπως και οι στρατιωτικοί γιατροί. Με άλλα λόγια, οι αστυνομικοί δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα ιατρεία που προορίζονταν αποκλειστικά για τις ανάγκες τους, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετούνται από τις γενικές στρατιωτικές δομές.
Πιθανές επιπτώσεις για τους αστυνομικούς
Η συγκεκριμένη αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τη δυσκολία πρόσβασης των αστυνομικών σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Οι βασικοί προβληματισμοί περιλαμβάνουν:
Κατάργηση της αυτονομίας των Κεντρικών Ιατρείων, κάτι που ενδέχεται να αυξήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για ιατρικές εξετάσεις και αναρρωτικές άδειες.
Πιθανές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των αστυνομικών, καθώς θα πρέπει πλέον να απευθύνονται σε στρατιωτικές νοσοκομειακές δομές, οι οποίες εξυπηρετούν και άλλα σώματα.
Αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του αστυνομικού υγειονομικού προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες δομές των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Αντιδράσεις και επόμενα βήματα
Η ανάρτηση του Γιάννη Σ. Φαναριώτη έχει προκαλέσει συζητήσεις στους κόλπους των αστυνομικών, οι οποίοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αλλαγή αυτή. Εάν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίς τροποποιήσεις, είναι πιθανό να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των αστυνομικών, ιδίως σε θέματα υγείας.
Είναι πλέον κρίσιμο να υπάρξει διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν να έχουν άμεση και ποιοτική ιατρική περίθαλψη, χωρίς επιπλέον εμπόδια και καθυστερήσεις.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments