Υπόθεση Αλέξανδρου Κετίκογλου: Οι γονείς κάνουν λόγο για «δολοφονία εν ψυχρώ» στην εκπαίδευση των ΟΥΚ
Βαριές καταγγελίες για ανθρωποκτονία εν ψυχρώ διατυπώνουν οι γονείς του Αλέξανδρου Κετίκογλου, του 24χρονου αξιωματικού των ΟΥΚ από την Πρέβεζα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 29 Νοεμβρίου 2024 κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης στην πισίνα του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.
Μέσα από τη νομική τους εκπροσώπηση, και συγκεκριμένα τον δικηγόρο Αναστάσιο Μακρή, η οικογένεια δηλώνει ότι ο θάνατος του Αλέξανδρου δεν οφείλεται σε αμέλεια, ούτε σε παθολογικά αίτια – όπως αρχικά ειπώθηκε – αλλά αποτελεί αποτέλεσμα ατομικού, ανηλεούς καψονιού που φέρεται να πραγματοποιήθηκε με πλήρη γνώση και παρουσία εκπαιδευτών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν.
Ποινική δικογραφία και βαρύ κατηγορητήριο
Ήδη έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία, με την Εισαγγελία να διατάσσει κύρια ανάκριση για:
-
Θανατηφόρο έκθεση (Άρθρο 306 §2 Π.Κ.)
-
Ανθρωποκτονία εξ αμελείας (Άρθρο 302 Π.Κ.)
-
Παραβάσεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα σε καιρό ειρήνης
Οι γονείς του Αλέξανδρου, επικαλούμενοι πλειάδα αυτοπτών μαρτύρων και τεχνικές εκθέσεις ανεξάρτητων επιστημόνων, ζητούν πλέον την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με πρόθεση.
«Το παιδί μας δολοφονήθηκε. Δεν του αφαιρέθηκε μόνο η ζωή, του αφαιρέθηκε και το όνειρο να υπηρετήσει την πατρίδα στα ΟΥΚ», δηλώνουν χαρακτηριστικά.
«Ο Αλέξανδρος δεν πέθανε, τον άφησαν να πεθάνει»
Η γραπτή δήλωση της οικογένειας αποτυπώνει τον θυμό και την απογοήτευση:
«Η οργή μας δικαιώνεται πλήρως από το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας... Δεν πρόκειται για ένα ατυχές συμβάν ή για αμέλεια. Ο υιός μας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στην πισίνα, μπροστά σε υπεύθυνους που είχαν την υποχρέωση να προστατεύσουν τη ζωή του.»
Η υπόθεση στα χέρια της Δικαιοσύνης
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη νομική ομάδα της οικογένειας να πιέζει για απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση γύρω από τις συνθήκες εκπαίδευσης στις ειδικές δυνάμεις, αλλά και για τη σιωπή που συχνά καλύπτει περιστατικά "υπέρβασης ορίων" στα στρατιωτικά σώματα.
Το όνομα του Αλέξανδρου Κετίκογλου πλέον συνδέεται με έναν δημόσιο προβληματισμό για την ευθύνη, την πειθαρχία, αλλά και τα όρια της εκπαίδευσης όταν αγγίζει – ή ξεπερνά – τη γραμμή της απανθρωπιάς.
Με πληροφορίες από epiruspost.gr
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments