"Σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος... αλλά η Πολιτεία μετράει πού και πώς!"-Η κραυγή της ΠΟΑΣΥ για τους πεσόντες αστυνομικούς"
Η ΠΟΑΣΥ ζητά ισότιμη συνταξιοδοτική προστασία για τους βίαιους θανάτους αστυνομικών
Υπόμνημα για το άρθρο 269 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών: «Απαράδεκτες διακρίσεις και συνταγματικές αστοχίες»
Με υπόμνημά της προς τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο άρθρο 269 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αφορά τη χορήγηση σύνταξης ή εφάπαξ βοηθήματος στους συγγενείς αστυνομικών που πέφτουν θύματα βίαιων θανάτων.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα
Η ΠΟΑΣΥ καταγγέλλει ότι η διατύπωση του άρθρου δημιουργεί άνιση μεταχείριση αναλόγως του πού και πώς σκοτώθηκε ένας αστυνομικός:
-
Αν σκοτωθεί εν ώρα υπηρεσίας, προβλέπεται μία παροχή.
-
Αν χάσει τη ζωή του εκτός υπηρεσίας (ακόμη και από στοχευμένη δολιοφθορά λόγω της ιδιότητάς του), αντιμετωπίζεται διαφορετικά.
-
Αν τραυματιστεί θανάσιμα από εγκληματική ενέργεια κατά τη διάρκεια περιπολίας, προβλέπεται κάτι άλλο από το αν πέσει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας στο σπίτι του.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ο αστυνομικός θεωρείται «σε διαρκή διατεταγμένη υπηρεσία» βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας, των πειθαρχικών διατάξεων και της συνταγματικής αποστολής της ΕΛ.ΑΣ., και ως εκ τούτου δεν μπορεί η παροχή προστασίας να διαφοροποιείται με βάση το σημείο του θανάτου ή το είδος του περιστατικού.
Η διάταξη είχε αποσυρθεί το 2024 – Επανήλθε χωρίς αλλαγές
Το ίδιο άρθρο είχε κατατεθεί το 2024 με άλλη αρίθμηση και είχε αποσυρθεί μετά από αντιδράσεις. Παρά ταύτα, το άρθρο επανέρχεται σχεδόν αμετάβλητο, γεγονός που προκαλεί απογοήτευση στον συνδικαλιστικό φορέα.
Η ΠΟΑΣΥ θεωρεί ότι πρόκειται είτε για αστοχία είτε για ελλιπή ενημέρωση των συντακτών του νομοσχεδίου και καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει σε άμεση αναδιατύπωση του άρθρου με βάση την πρόταση της Ομοσπονδίας, η οποία έχει καταθέσει και σχέδιο τροπολογίας.
Τι προτείνει η ΠΟΑΣΥ
Η τροποποιημένη διάταξη προβλέπει ότι, σε περιπτώσεις βίαιου θανάτου λόγω της υπαλληλικής ή στρατιωτικής ιδιότητας, οι γονείς του θανόντος να μπορούν να επιλέγουν είτε εφάπαξ βοήθημα είτε τη σχετική σύνταξη, χωρίς να απαιτείται η απόδειξη «επικινδυνότητας» ή «διατεταγμένης υπηρεσίας». Το ίδιο θα ισχύει και για θύματα τρομοκρατίας.
Επιπλέον, η πρόβλεψη θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ αναγνωρίζεται ήδη και η παροχή προς αδέλφια κάτω των 24 ετών.
Τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΑΣΥ
Η Ομοσπονδία προσκόμισε:
-
Έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με στατιστικά για τους αστυνομικούς «νέους ασφαλισμένους» (κατάταξη μετά την 1/1/1993) που δολοφονήθηκαν λόγω της υπηρεσίας τα τελευταία 27 χρόνια.
-
Γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία όμως –όπως σημειώνεται– παραβλέπονται άρθρα που αναγνωρίζουν την υποχρέωση χορήγησης σύνταξης σε συγγενείς αστυνομικών αν δολοφονηθούν λόγω της ιδιότητάς τους, ανεξαρτήτως αν ήταν εν υπηρεσία.
Η ΠΟΑΣΥ τονίζει ότι δεν διεκδικεί προνόμια αλλά θεσμική δικαιοσύνη και ασφάλεια για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και τις οικογένειές τους, καλώντας την Πολιτεία να αποδείξει εμπράκτως την αναγνώριση της προσφοράς τους – όχι με άνισες ρυθμίσεις αλλά με ενιαία και διαφανή προστασία.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments