Χειροπέδες σε ψυχιάτρους εν ώρα εφημερίας – Αντιμέτωποι γιατροί και αστυνομία στο Δαφνί
Σοκ και αίσθηση προκαλεί η υπόθεση που εκτυλίχθηκε στο Δαφνί, με τη σύλληψη δύο ψυχιάτρων κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους στην Πολυδύναμη Μονάδα Ψυχικής Υγείας Αττικής. Το περιστατικό έχει προκαλέσει θρυαλλίδα αντιδράσεων στον ιατρικό και νομικό κόσμο, φέρνοντας στο προσκήνιο τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην ιατρική κρίση, τις εισαγγελικές παραγγελίες και την αστυνομική παρέμβαση.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι γιατροί αρνήθηκαν την εισαγωγή ατόμου για ακούσια νοσηλεία, αν και είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή και σοβαρές ανησυχίες των συγγενών για επικίνδυνη συμπεριφορά. Αρχικά εκτιμήθηκε πως το άτομο έπρεπε να νοσηλευτεί, ωστόσο λόγω έλλειψης κλινών, ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα – ενέργεια που προκάλεσε σθεναρή υπενθύμιση των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
Το σκηνικό πήρε δραματική τροπή όταν οι γιατροί κατέθεσαν βεβαίωση ότι το άτομο δεν χρειαζόταν νοσηλεία, αποδίδοντας μάλιστα αυτή την απόφαση στην «επιθυμία των οικείων του». Η αναφορά αυτή διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τους συγγενείς με επίσημη κατάθεση, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη των ψυχιάτρων.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να διαψεύσει τις εντυπώσεις περί «καταχρηστικής επέμβασης» και δηλώνει πως ενήργησε απολύτως θεσμικά και με σεβασμό στον ρόλο της ιατρικής επιστήμης.
Ωστόσο, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή διεθνώς πρακτική, όπου γιατροί οδηγούνται σε δίωξη επειδή άσκησαν την επιστημονική τους κρίση. Το ΔΣ της ΕΨΕ ζητά άμεσα τη διακοπή κάθε δίωξης, προειδοποιώντας ότι τέτοια περιστατικά υπονομεύουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ψυχιατρικής αξιολόγησης.
«Η απόφαση για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας δεν μπορεί να λαμβάνεται υπό πίεση ή απειλή. Η κρίση των ψυχιάτρων πρέπει να προστατεύεται – όχι να ποινικοποιείται», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΨΕ.
Η υπόθεση φέρνει στο φως χρόνια προβλήματα στον συντονισμό μεταξύ Δικαιοσύνης, Υγείας και Αστυνομίας, την ώρα που το ψυχιατρικό σύστημα βουλιάζει από ελλείψεις προσωπικού και κλινών, ενώ οι αστυνομικοί καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά που απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση και όχι μόνο κατασταλτική παρέμβαση.
Το ερώτημα μένει μετέωρο:
Ποιος έχει τελικά τον τελευταίο λόγο για την ψυχική υγεία ενός πολίτη; Ο γιατρός, ο εισαγγελέας ή… ο αστυνομικός εφημερίας;
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments