Πρόταση-Υπόμνημα από την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας για την εξομοίωση και αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων

 


Την άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης για την επιμόρφωση και εξομοίωση των αποφοίτων διετούς φοίτησης της Σχολής Αστυφυλάκων (1995–2021), καθώς και την θεσμική και ακαδημαϊκή αναβάθμιση της Σχολής, ζητά με τεκμηριωμένη πρόταση-υπόμνημα η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας.

Όπως επισημαίνεται, με τον Νόμο 4760/2020 (άρθρο 36 παρ. 1β), δόθηκε η δυνατότητα εξομοίωσης των αποφοίτων της διετούς φοίτησης με αυτούς της νέας τριετούς, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει η εφαρμογή της ρύθμισης, καθώς δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση. Αυτό στερεί από εκατοντάδες αστυνομικούς τη δυνατότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους ως ισότιμου πανεπιστημιακού επιπέδου και την πρόσβασή τους σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας τονίζει ότι η εξομοίωση μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων:

  • Δεν επιβαρύνει οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Δεν προκαλεί μισθολογικές ή βαθμολογικές μεταβολές.

  • Εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις (180 ECTS) και τη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Παράλληλα, προτείνει και συνολική θεσμική αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων, ώστε να ενταχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι.), ενταγμένη στη βαθμίδα 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, ενισχύοντας το κύρος του Σώματος.

Η πρόταση περιλαμβάνει:

  • Τριετές πρόγραμμα σπουδών με 180 ECTS.

  • Επίσημη ένταξη της Σχολής σε καθεστώς Α.Ε.Ι. υπό εποπτεία Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.

  • Αυτόματη αναγνώριση των αποφοίτων ως Υπαρχιφύλακες, με πλήρη επαγγελματικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα.

Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας ζητά τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού πλαισίου της Σχολής και καταλήγει ότι η θεσμική αυτή μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και ώριμη, καθώς ενισχύει την επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και προάγει την ποιότητα και αξιοπιστία του Σώματος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα: «Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη ρύθμιση της διαδικασίας επιμόρφωσης και εξομοίωσης των αποφοίτων διετούς φοίτησης της Σχολής Αστυφυλάκων (1995–2021), καθώς και πρόταση θεσμικής και ακαδημαϊκής αναβάθμισης της Σχολής Αστυφυλάκων»

Αρχικά να αναφέρουμε ότι με τον Νόμο 4760/2020 και ειδικότερα με τη διάταξη του άρθρου 36, παρ. 1β, προβλέφθηκε η εξομοίωση των αποφοίτων της Σχολής Αστυφυλάκων με διετή διάρκεια φοίτησης με τους αποφοίτους της νέας τριετούς φοίτησης που ισχύει από το 2022 και εφεξής. Η πρόβλεψη αυτή θεσμοθετεί τη δυνατότητα εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής ισοτιμίας μεταξύ των στελεχών του Σώματος, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανεφάρμοστη, λόγω της μη έκδοσης της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία εκκρεμεί, θα καθορίζει τη διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερομένων σε επιμορφωτικά σεμινάρια, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προβλεπόμενη εξομοίωση. Η απουσία αυτής της ρύθμισης στερεί από πλήθος υπηρετούντων αστυνομικών τη δυνατότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους ως πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως επίσης και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επισημαίνεται ότι:

- Η προτεινόμενη διαδικασία εξομοίωσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων δεν προκαλεί καμία οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς δεν συνεπάγεται μισθολογική μεταβολή ή βαθμολογική αναβάθμιση.
- Το πρόγραμμα επιμόρφωσης που θα σχεδιαστεί θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Διακήρυξης της Μπολόνια, εξασφαλίζοντας ακαδημαϊκή ισοδυναμία με τίτλο σπουδών τριετούς διάρκειας (180 ECTS), όπως απαιτείται για αναγνώριση στην ανώτατη εκπαίδευση.
- Η εξομοίωση αυτή θα επιτρέψει την ακαδημαϊκή εξέλιξη των υπηρετούντων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα και να αποκτήσουν περαιτέρω ειδίκευση και κατάρτιση.



Περαιτέρω πρόταση – Θεσμική Αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων:

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες επιχειρησιακές ανάγκες και τις διεθνείς πρακτικές, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη συνολικής θεσμικής και ακαδημαϊκής αναβάθμισης της Σχολής Αστυφυλάκων, με στόχο την πλήρη ένταξή της στο σύστημα της ανώτατης εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.) και την αντιστοίχισή της με τη βαθμίδα 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ), όπως και του Ευρωπαϊκού (EQF).

Συγκεκριμένα, προτείνεται:
- Η θεσμοθέτηση νέου τριετούς προγράμματος σπουδών, πλήρως δομημένου με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS), με ελάχιστο σύνολο 180 μονάδων.
- Η επίσημη ένταξη της Σχολής στο επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
- Οι απόφοιτοι της Σχολής να φέρουν αυτόματα το βαθμό του Υπαρχιφύλακα, αναγνωριζόμενοι ως απόφοιτοι σχολής υπαξιωματικών, με πλήρη εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα εντός του πλαισίου του Σώματος.

Η εν λόγω αναβάθμιση θα ενισχύσει ουσιαστικά το κύρος και τη λειτουργικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης των αστυφυλάκων, ενώ παράλληλα εναρμονίζεται με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατόπιν των ανωτέρω, από την Ένωσής μας προτείνεται:
1. Η άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων εξομοίωσης των αποφοίτων διετούς φοίτησης.
2. Η σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναμόρφωση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού πλαισίου της Σχολής Αστυφυλάκων, με απώτερο στόχο την αναγνώρισή της ως Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Η υλοποίηση των ανωτέρω προτάσεων δεν αποτελεί απλώς μία θεσμική διευθέτηση, αλλά αφήνει ουσιαστική παρακαταθήκη για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ποιοτική και ακαδημαϊκή αναβάθμιση των στελεχών της. Εναρμονίζει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Σώματος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενισχύει τη θεσμική του αξιοπιστία και ενθαρρύνει την προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Μία τόσο ουσιαστική μεταρρύθμιση είναι πρέπον να υλοποιηθεί εν όψει της σύγχρονης εξέλιξης της χώρας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η τακτοποίηση αυτής της θεσμική εκκρεμότητας θα αποτελέσει ισχυρό δείγμα διοικητικής συνέχειας, ευθυκρισίας και στρατηγικής διορατικότητας, με θετικό αποτύπωμα τόσο στο Σώμα όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.



Related

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ 2447195567041021078

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

item