Αστυνόμευση υπό κατάρρευση στην ακριτική Κόνιτσα – Πόσο θα μειωθεί η αστυνομική δύναμη των Ιωαννίνων μέσα σε μια 5ετία
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών στην Ήπειρο θέτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, με αφορμή το κύμα συνταξιοδοτήσεων και τη μη αναπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων.
Του Παναγιώτη Μπούρχα
Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση Ιωαννίνων το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων Ανέστης Κωνσταντινίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο ουσιαστικής διάλυσης τμημάτων σε ακριτικές περιοχές όπως η Κόνιτσα και η Πυρσόγιαννη, λόγω της συνεχούς αποψίλωσης του προσωπικού.
Όπως ανέφερε, μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κόνιτσας και αντιδημάρχους, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την αστυνόμευση στην περιοχή. «Στην Κόνιτσα τα τμήματα λειτουργούν πλέον με 18-20 άτομα, ενώ πριν λίγα χρόνια ο αριθμός έφτανε τους 90-100», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είτε επισήμως είτε στην πράξη, θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο περιφερειακών υπηρεσιών αν δεν υπάρξει ενίσχυση. Έτσι, η ανησυχία που εκφράστηκε πριν από λίγο καιρό για ενδεχόμενο κλείσιμο τμημάτων στις ακριτικές περιοχές, θα έρθει αναπόφευκτα, λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού.
Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως «πέρυσι είχαμε μηδενικές μεταθέσεις και φέτος μόλις 7-8, ενώ την τελευταία διετία έχουν αποχωρήσει 85 αστυνομικοί με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα 2-3 χρόνια οι αποχωρήσεις όσων θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα είναι τουλάχιστον τετραπλάσιες. Από το 1994-1995 έως και πριν τρία χρόνια, το προσωπικό στην Ήπειρο αριθμούσε περίπου 1.100 άτομα· μέσα σε μια πενταετία και εντός των επόμενων 2-3 χρόνων θα έχει μειωθεί στους 600 με 650.
Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Η αστυνόμευση αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Αν η Πολιτεία αποφασίσει να κόψει και από την ασφάλεια, θα είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
Ζήτησε, τέλος, την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου και την επιστροφή οχημάτων που, αν και αγοράστηκαν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη φύλαξη των ηπειρωτικών συνόρων, έχουν αποσπαστεί αλλού, όπως στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται για συντεχνιακό αίτημα, αλλά για κοινωνικό ζήτημα», σημείωσε, καλώντας σε κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη των προβλημάτων και την έμπρακτη στήριξη των ακριτικών περιοχών.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments