Σαν Σήμερα, 15 Μαΐου 1985 – Η φονική συμπλοκή στου Γκύζη που κόστισε τη ζωή σε τρεις αστυνομικούς και τον Χρήστο Τσουτσουβή

 


Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, γράφτηκε μία από τις πιο αιματηρές σελίδες του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Στη γειτονιά του Γκύζη, σε ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων, έπεσαν νεκροί τρεις Έλληνες αστυνομικοί και ο καταζητούμενος Χρήστος Τσουτσουβής, μέλος της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη».

Η συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της 15ης Μαΐου 1985 στην οδό Αμφίκλειας, όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας, που παρακολουθούσαν διακριτικά μια κλεμμένη μοτοσυκλέτα με πλαστές πινακίδες, επιχείρησαν να επέμβουν μόλις είδαν δύο άνδρες να πλησιάζουν το όχημα. Η εντολή ήταν σαφής: να συλληφθούν ζωντανοί. Όμως, οι δύο ύποπτοι, αντί να παραδοθούν, άνοιξαν πυρ, προκαλώντας μια λυσσαλέα ανταλλαγή πυρών.

Στο τέλος της ένοπλης μάχης, τρεις αστυνομικοί – ο Βασίλης Μπούρας, ο Γιώργος Δουγένης και ο Γιώργος Γεωργίουείχαν χάσει τη ζωή τους. Μαζί τους έπεσε νεκρός και ο Χρήστος Τσουτσουβής, που αναγνωρίστηκε λίγες ημέρες αργότερα από τους γονείς του, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του από την ΕΛ.ΑΣ.

Η μνήμη των τριών αστυνομικών

Οι τρεις πεσόντες αστυνομικοί τιμούνται κάθε χρόνο για την αυτοθυσία και το καθήκον που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση. Η Πολιτεία δεν ξεχνά. Ούτε οι συνάδελφοί τους. Ούτε οι οικογένειες τους. Υπηρέτησαν την ασφάλεια του πολίτη σε μια δύσκολη εποχή, σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο επιχειρησιακό περιβάλλον, απέναντι σε εξοπλισμένους και αποφασισμένους τρομοκράτες.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη ανακοίνωση:
«Η θυσία των συναδέλφων μας δεν ήταν μάταιη. Αντιπροσώπευαν το πρόσωπο της Δημοκρατίας που δεν υποχωρεί απέναντι στον τρόμο, τη βία και την αυθαιρεσία.»

Ο Τσουτσουβής και το μονοπάτι της ένοπλης βίας

Ο Χρήστος Τσουτσουβής υπήρξε μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία. Για την Ελληνική Δημοκρατία και τις Αρχές Ασφαλείας ήταν ένας επικίνδυνος τρομοκράτης με ιστορικό ένοπλης δράσης. Μέλος κατά καιρούς σε οργανώσεις όπως ο ΕΛΑ και αργότερα ιδρυτικό στέλεχος της «Αντικρατικής Πάλης», συμμετείχε ή θεωρήθηκε υπεύθυνος για σειρά τρομοκρατικών ενεργειών από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.

Ο βίαιος ακτιβισμός του είχε θέσει τον ίδιο στο περιθώριο ακόμη και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ οι πράξεις του αποδοκιμάστηκαν από πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Μια τομή στην ιστορία της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Η συμπλοκή στου Γκύζη σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή για την εγχώρια τρομοκρατία. Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιος αριθμός απωλειών στις τάξεις της αστυνομίας από ένοπλη αντιπαράθεση με τρομοκρατική οργάνωση. Η δημόσια στήριξη στην ΕΛ.ΑΣ. αυξήθηκε, ενώ αποτέλεσε αφετηρία για μεταρρυθμίσεις στις μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η ενέργεια αυτή συγκλόνισε την κοινή γνώμη και έδωσε το έναυσμα για ένα νέο, ενισχυμένο δόγμα ασφάλειας, στο οποίο κυριάρχησε η μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή ένοπλης πολιτικής δράσης.

Η θυσία των αστυνομικών στου Γκύζη παραμένει ένα ορόσημο στην προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να θωρακιστεί απέναντι στη βία και τον εξτρεμισμό. Η μνήμη τους τιμάται όχι μόνο ως φόρος τιμής αλλά και ως υπόμνηση της αξίας του κράτους δικαίου.

Related

Κεντρικό θέμα 2604748225227352355

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και ενημερωθείτε άμεσα!
📢 Μάθετε Πρώτοι Όλα τα Καυτά Νέα! 🔥📰 Ειδήσειςπου δεν γράφονται αλλού με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το katechacker.gr είναι η «φωνή» του Έλληνα αστυνομικού. Στείλε μας τις καταγγελίες σου, τα άρθρα σου, στο katechaker@gmail.com

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΚΡΟΣΟ
Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)

Στις δυο λίμνες (άλλοθι)
Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις. Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοφιλεις αναρτησεις μηνα

item