Πληρώνουμε εξωτερικούς νομικούς… ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει δεκάδες δικούς της
Πού είναι οι “αγανακτισμένοι” συνδικαλιστές και πολιτευτές όταν τα χρήματα πάνε αλλού;
Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει πλήθος αξιωματικών με πτυχία Νομικής, πολλοί εκ των οποίων υπηρετούν σε γραφεία, επιτελεία και σε μάχιμες υπηρεσίες. Επιπλέον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαθέτει νομική υπηρεσία και σύμβουλους, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νομικών θεμάτων — από πειθαρχικά μέχρι νομοπαρασκευαστικές εργασίες.
Κι όμως, για εργασίες όπως η σύνταξη νομοσχεδίων, η παροχή γνωμοδοτήσεων και η υποστήριξη σε διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, επιλέγεται συστηματικά η λύση των απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες — με συμβάσεις που φτάνουν και ξεπερνούν τις πολλές χιλιάδες ευρώ.
Δικαιολογημένα ερωτήματα
-
Γιατί δεν αξιοποιούνται οι ήδη πτυχιούχοι νομικοί της ΕΛ.ΑΣ.;
-
Ποια αναγκαιότητα καθιστά απαραίτητες αυτές τις δαπανηρές αναθέσεις;
-
Και τελικά, ποιος ελέγχει πώς ξοδεύονται τα χρήματα του Υπουργείου;
Δεν μιλάμε για υπηρεσίες εξειδικευμένες ή σπάνιες. Μιλάμε για νομικές εργασίες που εντάσσονται στις βασικές αρμοδιότητες του προσωπικού.
Οι "ευαίσθητοι" στα έξοδα — σιωπούν
Πριν λίγες ημέρες, η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., Ιωάννα Γκελεστάθη, κατηγόρησε ανοιχτά την ΠΟΑΣΥ για “μη δημιουργική συνδικαλιστική πορεία”, ζητώντας μάλιστα να καταθέσουν προτάσεις εξοικονόμησης για να “βοηθήσουν” την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, και ορισμένοι "συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι" μιλούσαν για "νοικοκύρεμα", ζητώντας εξορθολογισμό των αποσπάσεων, αφήνοντας αιχμές για δήθεν υπερβολικά κόστη των χαμηλόμισθων ένστολων .
Αλήθεια:
-
Αυτές οι χιλιάδες ευρώ που δίνονται σε εξωτερικούς νομικούς, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό;
-
Αυτές δεν χρειάζονται “εξορθολογισμό”;
-
Γιατί κανείς από τους προαναφερόμενους δεν τις έχει σχολιάσει;
Όταν η “λιτότητα” εφαρμόζεται μόνο προς τα κάτω, κι όταν η “συνευθύνη” αφορά μόνο όσους δεν ανήκουν στον κομματικό ή διοικητικό μηχανισμό, τότε δεν μιλάμε για διαχείριση — αλλά για μετάθεση ευθύνης.
Ποτέ δεν είναι αργά. Έστω και τώρα, ας πάρουν θέση.
Η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Είναι επιλογή.
Ξεκινήστε από το αυτονόητο: να σταματήσουν οι αναθέσεις νομικών υπηρεσιών σε εξωτερικούς, όταν υπάρχουν δεκάδες επαρκείς εσωτερικοί.
Αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση για "νοικοκύρεμα", να ξεκινήσει από εκεί όπου το κόστος είναι υψηλό — όχι από εκεί όπου η φωνή είναι χαμηλή.
Δημοσίευση σχολίουDefault CommentsFacebook Comments